eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Kormányrendelet a nemzeti otthonteremtési közösségekről

Megjelent a kormányrendelet a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény végrehajtásának szabályairól.

A kormány a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvénynek a Magyar Közlönyben közzétett végrehajtási rendeletében egyebek mellett rögzíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank engedélye szükséges a nok szervezőjeként történő elismeréshez; a már működő szervező megbízható szervezőként való elismeréséhez; a szervező igazgatósági tagjai és felügyelőbizottsági tagjai megválasztásához, kinevezéséhez; a közösség működési rendjére vonatkozó szabályzat, továbbá annak módosítása jóváhagyásához; illetve a közösség toborzására irányuló nyilvános felhívás általános tartalmának jóváhagyásához.

A kormányrendelet szerint ahhoz, hogy a nok szervezőjeként elismerjenek valakit, a kérelemhez a kérelmezőnek mellékelnie kell létesítő okiratát, igazolást arról, hogy rendelkezik a szükséges személyi és tárgyi feltételekkel, nyilatkozatot a törvény által előírt pénzügyi, illetve gazdasági szakirányú szakképzettséggel rendelkező személy foglalkoztatásáról, továbbá a szervező igazgatósága legalább egy tagjával szemben a törvény által támasztott szakmai követelmények fennállásáról. Csatolni kell emellett nyilatkozatot arról, hogy a szervező irányítása a Magyarországon létesítendő főirodában történik, és egy nyilatkozatot arra vonatkozóan is, hogy tevékenységét mikor kívánja megkezdeni. Be kell nyújtania a középtávú üzleti tervét; egyúttal a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályzatát, valamint a szervezeti és működési szabályzatát.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter januárban beszélt arról, hogy nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását javasolja a kormány - az angol building society mintájára -, hogy versenytársat támasszanak a lakástakarékoknak.

A miniszter akkori magyarázata szerint a kabinet azért vágott bele a nagyszabású otthonteremtési programba, mert azt az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése és az alacsony költségvetési hiány megengedi, továbbá kiemelt célnak tartja az új lakások és házak építését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×