eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elfogadta a jövő évi adócsomagot az Országgyűlés – a nap hírei

A teljes takarékszövetkezeti rendszert a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá helyezte az Országgyűlés. Folytatódnak a tárgyalások az oktatásról a szakszervezetekkel.

Elfogadta a jövő évi adócsomagot az Országgyűlés. 2017-től 5 százalékra csökken a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adója, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája 18 százalékra mérséklődik. Az új cafeteriaszabályok szerint az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszférában 100 ezer, a magánszférában 350 ezer forinthoz jutnak SZÉP-kártyán a dolgozók. A legfeljebb 200 ezer forintos adótartozással rendelkező magánszemélyek automatikusan féléves pótlékmentes részletfizetést kaphatnak. Terrorellenes törvénycsomagot is megszavazta a parlament. A Belügyminisztérium előterjesztése alapján az alaptörvény kiegészül egy új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel, amelynek elrendelésekor a Magyar Honvédség erőit is be lehet vetni.

A nemzeti bank 100 milliárd forinttal emeli a növekedési hitelprogram harmadik, kivezető szakaszának keretösszegét - erről döntött a jegybank monetáris tanácsa. Az első pillérben így már 400 milliárd forint hitelhez juthatnak év végéig a cégek beruházásaik megvalósításához, miközben a második pillérben továbbra is elérhető a 300 milliárd forintos keretösszeg.

A teljes takarékszövetkezeti rendszert a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá helyezte az Országgyűlés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előterjesztést azzal indokolta, hogy a kormány továbbra is stabil, verseny-semleges, a gazdaság érdekeit megfelelően szolgáló hitelintézeti és bankrendszert szeretne. Az ellenzéki pártok többsége bírálta és nem támogatta a javaslatot. A parlamenti döntés után a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt azt közölte: visszavonja a Takarékbank rendkívüli közgyűlésének jövő heti összehívására vonatkozó indítványát. Közben a jegybank 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a takarékszövetkezeti integráció egyik tagjára, az FHB Jelzálogbankra tiltott piacbefolyásolás miatt. A bank válaszában azt közölte: megvizsgálja, hogy élni kíván-e a határozattal szemben a társaságot megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével. A Budapesti Értéktőzsde kedd délután felfüggesztette a bank értékpapírjainak kereskedését, amíg a FHB tőzsdei szabályoknak megfelelően közzé nem teszi a felfüggesztést kiváltó okkal kapcsolatos rendkívüli tájékoztatását.

Nem lesz szükség magyarországi menekülttáborokra - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az InfoRádiónak azt mondta: továbbra is az unió saját határainak védelme az elsődleges. Reményei szerint a magyar javaslat is bekerül abba a brüsszeli tervezetbe, ami a migrációs válság megoldását célozza. Bakondi György hozzátette: továbbra is átlagosan napi 100 fő kísérli meg illegálisan átlépni a magyar határt.

Újabb egyszeri juttatást ad a Magyar Posta az idei bérmegállapodáson felül a munkavállalóinak. A cég a szakszervezetekkel kötött egyezség alapján a bruttó 200 ezer forint alapbér alattiak 40 ezer, az 500 ezer forint alapbér alattiak 30 ezer forint egyszeri juttatásban részesülnek. 2017. januártól az 500 ezer forint alatt kereső postai dolgozók személyenként évi 240 ezer forint béren kívüli juttatásban részesülnek.

Részmegállapodás született hat havi cafetéria-juttatás kifizetéséről az egri Markhot Ferenc Kórházban. Peren kívül kifizeti az intézmény mintegy 1100 dolgozónak a nem vitatott, 2013-ban elmaradt, félévnyi, összesen majdnem 70 millió forintnyi cafetériát. Erről hétfőn este született megegyezés a kórház és fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, valamint az érintett szakszervezetek között.

Folytatódnak a tárgyalások az oktatásról a szakszervezetekkel, ezért az oktatási államtitkárság szerint érthetetlen miért emleget átverést a Pedagógusok Szakszervezete. Galló Istvánné, érdek-képviseleti elnök a pedagógusnapon azt mondta, hogy a köznevelési törvény most benyújtott módosításából több olyan pont is kimaradt, amelyekről a tárgyalásokon egyeztettek, és úgy tűnt, az álláspontok közeledtek.

Létrejött a Nemzeti Turisztikai Tanácsadó Testület. A héttagú testület feladata, hogy állást foglaljon a turisztikával és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekről, valamint a fejlesztési igények támogathatóságáról. A testület elnöke a turizmussal összefüggő állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×