eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jegybanki alapítványok, munkaerőhiány és Dunaújváros napirend előtt az Országgyűlésben

A jegybanki alapítványok, a munkaerőhiány és a dunaújvárosi időközi választás is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Tóth Bertalan, az MSZP képviselője újra Matolcsy György jegybankelnököt, illetve a nemzeti bank alapítványainak kifizetéseit támadta, a képviselő arra kérte a kormánypártokat, hogy ne falazzanak ahhoz, hogy még több nemzeti vagyon veszítse el közvagyon jellegét.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában újra hangsúlyozta, hogy a jegybank független a kormánytól, nem is fogadhat el utasítást a kabinettől, az alapítványok vagyona pedig gyarapodott, nem csökkent. Szél Bernadett az LMP társelnöke az egyre több ágazatban jelentkező munkaerő-hiányra hívta fel a kormánypártok figyelmét, majd úgy látta, hogy a kabinet sokkal inkább a külföldi multinacionális cégek érdekeit képviseli, a munkavállalók, illetve a kis- és közepes vállalkozások helyett. Cseresnyés Péter államtitkár válaszában úgy vélte, hogy pont az LMP vezeti félre a választókat, mivel 2010 óta csaknem 600 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, akik közül nagyjából 370 ezer embert a versenyszférában alkalmaztak. A Jobbikos Szilágyi György Andy Vajna kormánybiztost támadta, aki számításai szerint az elmúlt 3 évben csaknem 11 milliárd forintot talicskázott ki az országból, a kaszinópiac uralkodójaként. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a kontrollálatlanul és felügyelet nélkül működő szerencsejáték-ipar 2010 előtt milliárdos károkat okozott az államnak, mára azonban átlátható az ágazat, Andy Vajnának pedig 26 éve vannak vállalkozásai Magyarországon. Firtl Mátyás a KDNP részéről a trianoni békeszerződés évfordulójára, a június 4-ei nemzeti összetartozás napjára emlékeztette képviselőtársait, amelynek szellemiségét Potápi Árpád államtitkár szintén fontosnak tartotta. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a pártja által megnyert, hétvégi dunaújvárosi időközi választás tanulságait levonva azt biztosnak nevezte, hogy a városban nincs kormányváltó hangulat és a választók egy jelentős része nem kér a baloldal politikájából. Dömötör Csaba szintén így látta, majd viccnek nevezte, hogy az MSZP elnöke a szocialisták helyi vezetőjét szólította fel lemondásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×