eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Simicskó: garantálni kell a magyarok biztonságát

A legfontosabb cél a magyar emberek biztonságának garantálása - emelte ki a honvédelmi miniszter pénteken a Parlamentben, jelezve: az alaptörvény napirenden lévő módosítása azt célozza, hogy a Magyar Honvédség is kivehesse a részét a terrorizmus elleni küzdelemből.

Simicskó István az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülése előtt nyilatkozott a sajtónak. A zárt ülésen a két testület azt az alaptörvényt módosító javaslatot tárgyalja, amelynek nyomán az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülhet ki. Ennek elrendelése esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében.

A honvédelmi miniszter elmondta: az alaptörvény módosításáról több körben tartottak többpárti egyeztetéseket, ellenzéki módosításokat is figyelembe véve egy kompromisszumos javaslat született. Simicskó István ezért bizakodó, hogy a javaslat végül megkapja a szükséges támogatást.

A tárcavezető felidézte, hogy a közelmúltban Brüsszelt, az Európai Unió központját érte támadás. Ennek nyomán bármely uniós ország, így Magyarország is ki van téve a terrorveszélynek - mondta Simicskó István, aki megjegyezte: a magyar titkosszolgálatok hatékony munkájának is köszönhetően ez a veszély "nem túl magas", de ezzel együtt "meg kell előzni a bajt".

Felidézte, a Belügyminisztérium terrorellenes intézkedési csomagja elsősorban a rendőrök és a titkosszolgálatok információgyűjtési lehetőségeit segíti, a Honvédelmi Minisztérium által kezdeményezett alaptörvény-módosítási javaslat pedig azt a célt szolgálja, hogy ha baj érné az országot, a rendőri és titkosszolgálati erőket segítve a Magyar Honvédség erőit is be lehessen vetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×