eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

A csehek nem vállalnak felelősséget a Gripen balesetéért

A magyar honvédség vadászgépe tavaly május 19-én a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren túlfutott a leszállópályáján és csak a szántóföldön állt meg.

Nem terheli a cseh hadsereget semmiféle felelősség a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének tavaly májusi csehországi balesetéért - közölte Jirí Caletka, a cseh védelmi minisztérium sajtóosztályának munkatársa a CTK hírügynökséggel pénteken Prágában.

A magyar honvédség vadászgépe tavaly május 19-én a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren túlfutott a leszállópályáján és csak a szántóföldön állt meg. A pilóták katapultáltak, a gép pedig súlyosan megsérült.

A cseh védelmi minisztérium - fejtette ki Caletka - befejezte a baleset kivizsgálását, de annak eredményét nem hozza nyilvánosságra.

"A lefolytatott vizsgálat kizárta a Cseh Köztársaság Hadseregének részesedését a balesetben. Közelebbi információkat a vizsgálat eredményéről, tekintettel arra, hogy a repülőgép és személyzete a magyar légierőhöz tartozik, csak a magyar fél nyújthat" - mondta Jirí Caletka. Hozzátette, hogy a vizsgálatokban Magyarország, és a vadászgépeket gyártó Svédország szakértői is részt vettek.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×