eur:
394.33
usd:
369.52
bux:
65690.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A legkisebbekre a legveszélyesebb a rotavírus

Több mint kétezer kisgyermeket kezeltek kórházban rotavírus miatt az idei év első négy hónapjában. Az elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre veszélyes, a vírus gyorsan terjed és emberi kézen is órákig életképes - mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György kiemelte, csak a vírusigazolásra is kórházba kerülő fertőzötteket tudják pontosan diagnosztizálni, azokról nincs adat, akiket rotavírus-gyanúval, de enyhébb lefolyás miatt otthon kezelnek. Ezért biztos, hogy sokkal többen estek át rotavírus-fertőzésen.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, elsősorban a kis közösségbe járókat, óvodásokat veszélyezteti a rotavírus, de csecsemőkorban legsúlyosabb a lefolyása, ők kerülnek leginkább kórházba. Cseppfertőzéssel, széklettel terjed. Nagyon ellenálló, szabadon is életképes, ezért tud erős járványokat okozni – tette hozzá Póta György.

Mint mondta a megelőzéséhez a higiénés szabályok betartására, a távolságtartásra érdemes figyelni. Felnőttekre is veszélyes, de a lefolyás náluk sokkal gyengébb, ritkán jutnak kórházba, ez inkább csak a legyengült szervezeteknél fordul elő – jegyezte meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A rotavírusnak több törzse is van, az oltás a leggyakoribbak ellen készült. Előfordulhat, hogy valaki az oltás ellenére egy ritka törzstől kapja meg a fertőzést, de a beledolgozott törzsek ellen teljes védelmet nyújt – hangsúlyozta Póta György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×