INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Útlevelet kapnak a növények

Infostart / InfoRádió
Az Európai Unió szigorította a növényforgalmazás szabályait. A változás érinti a levendulát, az olajfát, a mirtuszt és a rozmaringot is. Ezek árusításához növényútlevelet kell beszereznie a forgalmazónak.

„Van egy baktériumos betegsége a növényeknek, amely már nagy károkat okozott, elsősorban a mediterrán vidéken, az olajfákon. Ez a betegség több gazdanövényt érint, a legújabb kutatások szerint többek között a kávécserjét, a levendulát és a mirtuszt. Ezeknek a növényeknek a forgalmazása innentől kezdve „növényi útlevél köteles” - mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal elnökhelyettese.

Hozzátette: ez egy Európai Unión belül használatos dokumentum, ami arról szól, hogy ezeknek a növényeknek az előállítása és nagykereskedelmi fogalmazása ellenőrzött keretek között történik.

Az intézkedés a végfelhasználókat egyáltalán nem érinti.

„Ha egy növényt megtámad a baktérium, akkor a növényen akár teljes hajtások is elhalnak. Ennek elébe lehet menni, ha a nagykereskedő az üzleti partnerétől kéri a növényi útlevelet, hiszen ez az ellenőrzés megtörténtéről ad garanciát” - fogalmazott a Nébih elnökhelyettese.

Jordán László elmondta, hogy ha nincs meg az útlevél, akkor a nagykereskedő nem vásárolhatja meg a növényt, ezután olyan növényt kérhet, amely megfelelő dokumentációval rendelkezik.

„Ez a dokumentáció nemcsak papír, hanem nagyon fontos a mögötte lévő ellenőrzés is, pontosan azért, hogy ez a betegség ne fertőzze meg a további állományt” - hangsúlyozta Jordán László.

Hozzáfűzte: bár ezek a növények nem terjedtek el Magyarországon, a baktériumnak létezik olyan változata, amely a szőlőt is megtámadhatja.

„Ez a változat Európában még nem jelent meg, és reméljük nem is fog, de mindent el kell követni annak érdekében, hogy sem ez, sem a hozzá hasonló károkozók ne kerüljenek be Magyarország területére” - mondta mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal elnökhelyettese.


A címlapról ajánljuk