INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

a nap legfontosabb hírei

menekültek befogadása

országgyűlés

Fizetésre kötelezné a menekültek befogadását megtagadó tagállamokat az Európai Bizottság - a nap hírei

InfoRádió

Elutasítja a külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság javaslatát. Jóváhagyta az EBRD igazgatótanácsa az Erste Bank Hungary 15 százalékának megvásárlását.

Fizetésre kötelezné a menekültek befogadását megtagadó uniós tagállamokat az Európai Bizottság. A testület az uniós menekültügyi eljárásról szóló, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot, amely alapján az érintett országoknak személyenként negyedmillió eurót kellene befizetniük. A tervezet rögzítené, mikor tekinthető egy tagállam menekültügyi rendszere túlterheltnek. Ebben az esetben automatikusan helyeznék át másik tagállamba a menedékkérőket.

Elutasítja a külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint fizetniük kellene a menekültek befogadását megtagadó uniós tagállamoknak. Szijjártó Péter a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség külügyminisztereinek prágai találkozója után megismételte: továbbra is elfogadhatatlannak tartja a menekültek kötelező európai betelepítését. A tárcavezető zsarolásnak tartja az Európai Bizottság elképzelését, amit a cseh, a lengyel és a szlovák külügyi tárca képviselője is elutasított.

Energetikai tárgyú törvényeket módosító javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé a nemzeti fejlesztési miniszter. Az indoklás szerint az Európai Bizottság a harmadik uniós energiacsomag átültetése ügyében kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A módosítással az egyes díjakkal összefüggő árszabályozási keretek megállapítása a nemzeti fejlesztési minisztertől teljes egészében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz kerül.

Jóváhagyta az EBRD igazgatótanácsa az Erste Bank Hungary 15 százalékának megvásárlását. A tervek szerint az EBRD és a magyar állam is 15-15 százalékos részesedést szerez az Erste Bankban. Az EBRD elnöke tavaly februárban Budapesten írt alá memorandumot Orbán Viktor miniszterelnökkel és Andreas Treichllel, az osztrák Erste Group Bank vezérigazgatójával.

Az uniós rendeletnek megfelelően átvezették a magyarországi mobiltelefon-szolgáltatók a roamingdíj-csökkentési előírásokat. Miután eltűntek az egységes roamingdíjak, április 30-tól a díjcsomagok belföldi díjain felül csak a rendeletben meghatározott - a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező - többletdíjakat számíthatják fel a szolgáltatók.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Fitch Ratings hitelminősítő már ebben a hónapban visszaemelheti a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport Magyarországról megállapította, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint egyszerre kellene megtartani a népszavazásokat. Tóbiás József elmondta: százezer aláírás gyűlt össze az ellenzéki kezdeményezésekhez. Úgy vélte: ha a kormány valódi népszavazást akar, akkor ezeket együtt kezeli a kvóta-referendummal. Hozzátette: több milliárd forintot lehetne megspórolni azzal, ha egyszerre lenne a három népszavazás. A Fidesz szerint a szocialisták politikai adatgyűjtést folytatnak az aláírásgyűjtéssel.

Elfogadhatatlannak tartja több önkormányzati szövetség az iskolák teljes államosításáról szóló kormányzati javaslatot. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége ragaszkodik ahhoz, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő oktatási intézmények működtetési jogát az helyhatóságok gyakorolhassák, és ehhez a szükséges és arányos finanszírozást megkapják.

Rosszullét miatt 39 gyermeket vittek kórházba a mentők egy csepeli iskolából - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál közölte: az 5. osztályos tanulók fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Valamennyiüket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára vitték, ám egyikük sem volt életveszélyben. A tömeges rosszullét előtt úszásórán voltak a tanulók a csepeli strandfürdőben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018