eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma

Küldi a kormány a konvergencia-programot az Európai Bizottságnak - a nap hírei

Az egészségügyi államtitkár szerint egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások az ágazatban dolgozók béremeléséről.

Még ezen a héten elküldi a kormány a konvergencia-programot és a nemzeti reformprogramot az Európai Bizottságnak. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter Navracsics Tiborral, a testület magyar tagjával egyeztetve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság február végén nyilvánosságra hozott idei ország jelentése a tavalyinál sokkal kiegyensúlyozottabb és objektívebb.

Az egészségügyi államtitkár szerint egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások az ágazatban dolgozók béremeléséről. Ónodi-Szűcs Zoltán az érdekvédőkkel tartott egyeztetés után emlékeztetett: arról már korábban megegyeztek a tárgyalópartnerek, hogy nem jövőre, hanem már 2016 második felében elindulhat a béremelés. Egyetértés van abban is, hogy több évre szóló bérfejlesztés kezdődjön.

A bővülő költségvetési forrásokból három új területet indítana el az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán egy szakmai fórumon a kancellári rendszert, a budapesti ellátás újragondolását és a szociális ágyak leválasztását említette az újabb feladatok között. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke az ágazat legnagyobb problémájának azt tartja, hogy a GDP arányában jelentős mértékben csökkennek az egészségügyi kiadások.

Jóváhagyta a 3-as metróvonal felújításáról szóló projekt támogatási szerződésének megkötését a Fővárosi Közgyűlés. A BKV Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti megállapodás alapján a projekt összköltsége 139,5 milliárd forint. Tarlós István főpolgármester tegnap (kedd) az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kivitelezési tender kiírása után a munka decemberben indulhat, és a tervek szerint 2019 nyarán fejeződik be.

Sztrájkot helyezett kilátásba az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, ha a munkáltatók nem teljesítik legalább 4 százalékos béremelési igényüket. A munkáltató ajánlata 3 százalék. Szilágyi József, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban elmondta: a szakszervezet szeretné elérni, hogy a megtermelt nyereségből valamennyi rész megillesse a munkavállalókat is.

Magyarország soha nem zárkózott el a politikai menekültek befogadásától - hangsúlyozta az InfoRádiónak a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kifejtette, hogy a kormányfő által kezdeményezett, Schengen 2.0 javaslat a menedékjogot kérők hatékonyabb szűrését tenné lehetővé.

Az alapvető biztonsági tudnivalókról szóló tájékoztató kampány indítását sürgeti a kormánytól az MSZP az Európában megnövekedett terrorfenyegetettség miatt. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke közleményben jelezte ennek fontosságát.

A MÁV-csoport 39,9 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2015-ben. Dávid Ilona a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: a MÁV-csoport negyedik éve kiegyensúlyozott, eredményes gazdálkodást folytat.

Drágulnak az üzemanyagok. A Mol pénteken 2-2 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az autósok a benzint 335, a dízelt pedig 325 forintért tankolhatják majd.

Bővíti pápai gyáregységét a Yanfeng autóipari beszállító. A sanghaji cég 7,4 milliárdos beruházása 450 új munkahelyet teremt, ezért a kormány a beruházáshoz majdnem 2 milliárd forint támogatást nyújt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a Yanfeng egyebek között műszerfalakat, ajtókat, díszítőelemeket gyárt.

Belgium átadta a francia hatóságoknak a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslamot. A férfi az egyetlen, aki életben maradt a november 13-i merényletsorozat elkövetői közül.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×