eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kocsis Máté: a baloldal számoljon el az Alstom-pénzekkel!

A Fidesz felszólítja a főváros korábbi baloldali vezetőit, hogy számoljanak el az eltűnt Alstom-pénzekkel.

Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, felszólítják a baloldal fővárosi képviselőit, számoljanak el azzal, hogy fővárosi kormányzásuk alatt, hova tűntek el az Alstom-pénzek, kiknél vannak és adják vissza a budapestieknek.

Emlékeztetett: a gyanú szerint mintegy 700 millió forint kenőpénzt adhattak olyan döntéshozóknak, akik elősegíthették azt, hogy a 4-es metróhoz az Alstom francia járműgyártó szállíthassa a vagonokat.

Kocsis Máté közölte: a következő közgyűlésre megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az ügy miatt érdemes-e vizsgálóbizottságot felállítani.

A Fővárosi Közgyűlés önkormányzati és rendészeti tanácsnoka elmondta: a Magyar Idők keddi cikke a korábbi Alstom-szerződésekkel kapcsolatos korrupciós ügyeket tárgyalja. A gyanú szerint az Alstom mintegy 700 millió forint kenőpénzt adott döntéshozóknak, akik elősegíthették azt, hogy a 4-es metró beruházás során a cég szállíthassa a metrókocsikat.

"Most már nemzetközi szintre emelkedett ez az ügy, tehát a baloldal nemzetközi szintű botrányáról van szó" - fogalmazott Kocsis Máté, hozzátéve, már azt is tudni, hogy egy egykori miniszterelnök is érintett az ügyben.

A kormánypárti politikus hozzátette, a fővárosi képviselőknek tovább kell foglalkozniuk az üggyel, hiszen a Medgyessy Péter volt szocialista kormányfő által megkapott összeg nem fedezi az eljárásban említett összeget.

Kiemelte, adódik a kérdés, hogy hol van a többi pénz, érintettek lehetnek korábbi fővárosi vezetők is.

"Érdekelne minket az is, hogy Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester miért nem szólal meg az ügyben, továbbá Gy. Németh Erzsébet, aki az akkori baloldali koalíciónak volt a frakcióvezetője, érintett-e a dologban, Horváth Csaba, aki a BKV felügyeletét ellátta, kapott-e a pénzből" - kérdezte Kocsis Máté, aki hozzátette azt is, amennyiben a felsoroltak nem tudtak a korrupcióról, az a "teljes alkalmatlanságukat" bizonyítja.

A Fidesz budapesti elnöke felszólította a baloldal fővárosi képviselőit, számoljanak el azzal, hogy a vezetésük alatt miként tűntek el ezek a pénzek, továbbá adják vissza azokat a fővárosiaknak.

Kocsis Máté kérdésre válaszolva elmondta, a budapesti közlekedés fejlesztéséhez minden fővárosi véleményére szükség van. Megjegyezte továbbá, hogy "éppen a baloldal korrupciós ügyei miatt" rengeteg elmaradása van a Fővárosi Önkormányzatnak, ez okozza például a Budapesti Fesztiválzenekar költségvetésének csökkentését is.

"Ha a baloldaliak visszaadnák ezt a pénzt, akkor meglenne annak is a fedezete" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×