eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Döntések és tüntetés a Fővárosi Közgyűlésben

Támogatta a 3-as metróvonal felújításáról szóló projekt támogatási szerződésének megkötését a Fővárosi Közgyűlés.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén döntöttek a 3-as metró felújításáról. Az észak-déli metróvonal rekonstrukciós munkálatai egy időben kezdődhetnek az északi, a Lehel tér és az Újpest központ állomás közötti, valamint a déli, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad téri szakaszon.

Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában kedden este megerősítette, hogy várhatóan legkésőbb decemberben elkezdődnek a munkálatok és 2019 szeptemberére érhetnek véget. A metróvonal felújítása alatt várhatóan buszok pótolják a szerelvényeket. Erről egyelőre ma nem döntöttek, várhatóan, ahogy a főpolgármester az Arénában is elmondta, a főváros buszokat vásárol majd. A beruházás kivitelezési tenderét hamarosan kiírják.

Az ülés előtt Kocsis Máté, a főváros rendészeti tanácsnoka az Alstrom-ügyről beszélt. A fideszes képviselő kiemelte, hogy Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök tanácsadó cége is érintett lehet a 4-es metró szerelvényeit szállító metrógyártó korrupciós ügyében. Kocsis Máté hozzátette, az Angliában folytatott nyomozás fejleményei szerint a korábbi kormányfő érdekeltségébe tartozó cég 597 ezer eurót kapott. Medgyessy Péter ezt időközben elismerte, és azt mondta, hogy ez kollégái több éves munkájának ellenértéke volt. Kocsis Máté a mostani ellenzéki képviselők közül a korábbi szocialista frakcióvezető, Gy. Németh Erzsébet és a szocialista fővárosi képviselő, Horváth Csaba felelősségét is firtatta. Kocsis Máté vizsgálóbizottság felállítását javasolja. Az ellenzéki politikusok egységesen utasították vissza Kocsis Máté vádjait. Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője azt mondta, nem tudott arról, hogy az Alstrom és Medgyessy Péter tanácsadó cége között milyen kapcsolat volt és támogatja az igazság feltárását. Horváth Csaba azt mondta, hogy az Alstrommal való tárgyalás idején ő a második kerület polgármestere volt, nem volt rálátása az egyeztetésekre és a 4-es metró pénzügyeire.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy mintegy 13 milliárd forintból valósul meg a csillaghegyi öböl árvízvédelme. Tarlós István az InfoRádióban elmondta, hogy a beruházás idén kezdődhet és 2018-ban érhet véget. Az ülés elején a Párbeszéd Magyarországért aktivistái tiltakoztak a Római-partra tervezett védmű építése ellen. Molinóikon a többi között az állt, ne tegyék tönkre a Római-partot. Béres András, a PM harmadik kerületi képviselője azt mondta, a beruházás környezetkárosító lesz. Ezzel kapcsolatban Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy a tiltakozók veszélyeztetik a Római-parti gát megépítését és veszélybe sodorják az ott élőket. Bús Balázs harmadik kerületi polgármester a vitában azt mondta, hogy a nyílt árteret mielőbb meg kell védeni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×