eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Az erkély a jéghegy csúcsa

Csak egy tünet a Budai Várban, a karmelita kolostorra tervezett erkély, az építkezés leginkább a műemlékvédelem kiszolgáltatottságáról szól - ezt mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője. Varga Kálmán szerint a Budai Vár világörökségi státusza sem kerül veszélybe.

„Az erkély, ami most már lassan szimbólummá válik, a jéghegy csúcsa. Az alapprobléma ott kezdődik, hogy a Budai Várnegyedre rákényszerítenek egy olyan kormányzati adminisztratív funkciót, ami nagyon rövid ideig volt a történelemben és ennek következtében alakítanak át, bővítenek vagy újraépítenek épületeket” - fogalmazott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője.

„Önmagában az erkély egy felvethető kérdés, bármilyen legyen is a funkciója mondjuk a volt karmelita kolostornak. Nem az a probléma, hogy egy erkélyre gondol valaki, hanem az, hogy ezt tűzön-vízen keresztül, verdiktként közlik a szakmai közvéleménnyel. Meg kell teremteni azt a fórumot, ahol hozzáértő emberek; műemlékvédelemben dolgozók, történészek, művészettörténészek megvitathatják ezt a kérdést. A szakmai egyeztetés függvénye lehetne bármilyen átalakítás” – jelentette ki Varga Kálmán.

Arról a vitáról, hogy a terasz a világörökségi látképet befolyásolja vagy nem, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője úgy vélekedett: „ez egy következmény. A hozzáértők egy részének abban igaza van, hogy a világörökségi látkép nem egy statikus valami, természetesen, ahogy az élet maga, változik, gazdagodik. Ha ezt a korábbi törvények szerinti hatósági eljáráson keresztül a szakmai közvélemény támogatta volna, akkor a dologból nem lett volna probléma. Egy erkély, egy kis beépítés természetesen nem befolyásolja a világörökségi látképet, amit évtizedek óta védünk, de, hogy abban bármilyen átalakítás legyen, ahhoz a megfelelő szakmai, hatósági fórumoknak működniük kellett volna.”

„Nem hiszem, hogy a Világörökség státusza emiatt veszélybe kerülhet, voltak ennél kardinálisabb problémák is, amikor az UNESCO komolyabb erőkkel lépett fel, például az alsó rakpart átépítési terveinél, de egy erkély miatt nem fog komoly állásfoglalást tenni. Itt egy politikai akarat átveréséről van szó. Az építész szakmát ez a politikai rablógazdálkodás zavarja, nem tud mit tenni ellene, az elmúlt években megváltoztatták a jogi környezetet, szétzilálták az intézményrendszert, gyakorlatilag nincs ellenállás” - hangsúlyozta Varga Kálmán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×