eur:
394.9
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Az erkély a jéghegy csúcsa

Csak egy tünet a Budai Várban, a karmelita kolostorra tervezett erkély, az építkezés leginkább a műemlékvédelem kiszolgáltatottságáról szól - ezt mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője. Varga Kálmán szerint a Budai Vár világörökségi státusza sem kerül veszélybe.

„Az erkély, ami most már lassan szimbólummá válik, a jéghegy csúcsa. Az alapprobléma ott kezdődik, hogy a Budai Várnegyedre rákényszerítenek egy olyan kormányzati adminisztratív funkciót, ami nagyon rövid ideig volt a történelemben és ennek következtében alakítanak át, bővítenek vagy újraépítenek épületeket” - fogalmazott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője.

„Önmagában az erkély egy felvethető kérdés, bármilyen legyen is a funkciója mondjuk a volt karmelita kolostornak. Nem az a probléma, hogy egy erkélyre gondol valaki, hanem az, hogy ezt tűzön-vízen keresztül, verdiktként közlik a szakmai közvéleménnyel. Meg kell teremteni azt a fórumot, ahol hozzáértő emberek; műemlékvédelemben dolgozók, történészek, művészettörténészek megvitathatják ezt a kérdést. A szakmai egyeztetés függvénye lehetne bármilyen átalakítás” – jelentette ki Varga Kálmán.

Arról a vitáról, hogy a terasz a világörökségi látképet befolyásolja vagy nem, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi vezetője úgy vélekedett: „ez egy következmény. A hozzáértők egy részének abban igaza van, hogy a világörökségi látkép nem egy statikus valami, természetesen, ahogy az élet maga, változik, gazdagodik. Ha ezt a korábbi törvények szerinti hatósági eljáráson keresztül a szakmai közvélemény támogatta volna, akkor a dologból nem lett volna probléma. Egy erkély, egy kis beépítés természetesen nem befolyásolja a világörökségi látképet, amit évtizedek óta védünk, de, hogy abban bármilyen átalakítás legyen, ahhoz a megfelelő szakmai, hatósági fórumoknak működniük kellett volna.”

„Nem hiszem, hogy a Világörökség státusza emiatt veszélybe kerülhet, voltak ennél kardinálisabb problémák is, amikor az UNESCO komolyabb erőkkel lépett fel, például az alsó rakpart átépítési terveinél, de egy erkély miatt nem fog komoly állásfoglalást tenni. Itt egy politikai akarat átveréséről van szó. Az építész szakmát ez a politikai rablógazdálkodás zavarja, nem tud mit tenni ellene, az elmúlt években megváltoztatták a jogi környezetet, szétzilálták az intézményrendszert, gyakorlatilag nincs ellenállás” - hangsúlyozta Varga Kálmán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×