eur:
388.7
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Már az állatkertben is mérik az időjárást

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe kihelyezett meteorológiai mérőállomásnak köszönhetően a látogatók is tájékozódhatnak, hogy éppen milyen a pontos időjárás - mondta az intézmény főigazgatója. Radics Kornélia, a szervezet elnöke kiemelte, hogy a meteorológusok munkáját jelentősen könnyíthetik majd az állatkertben mért adatok.

„Az állatkertben minden a természetről szól, és ez természetesen az időjárást is magában foglalja. Főként manapság, amikor a természettel kapcsolatos legfontosabb aggályaink egyike a klímaváltozás, amihez nyilván pontosabb adatokra van szükség. Az állatkertbe látogatók számára pedig fontos információ, hogy milyen idő van az állatkertben” - mondta Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

Hozzátette: néhány héten belül az állatkert honlapján is el lehet majd érni az állatkertben látható adatokat.

Már az állatkertben is mérik az időjárást

„Idén kiemelten megemlékezünk a Föld napjáról, a Föld Fesztivál keretében. 5 napon át tart az eseménysorozat, amelyen az állatkert önmagában is nagyon sok érdekességet, rendezvényt, akciót, új kiállítást is mutat a közönségének, és ezekre a napokra olyan partnereket is meghívunk, akik nagyon sokat tesznek a természetért” - fogalmazott az állatkert főigazgatója.

Mint mondta, nemcsak a Földre, az itt lakó élőlényekre is figyelni kell.

„Az állatkert a természetvédelmi mentőmunkában a legnagyobb szervezet Magyarországon. Évente több mint 1500 védett állatot – madarat, törött szárnyú gólyát, meglőtt sast, elárvult mókust, sünit – fogadunk be, amelyet döntően az állatkert közelségében élő emberek, de az ország távoli részeiről nemzeti parkok is hoznak hozzánk. Itt áll rendelkezésre a legmagasabb szintű állatorvosi és gondozói kapacitás, több mint 15 ezer állatot fogadtunk be az elmúlt évtizedben. A parlagi sas állományának legalább fele megfordult a kezeink alatt és nagyon sokat sikerült megmenteni közülük” - mondta Persányi Miklós az InfoRádiónak.

Radics Kornélia, a szervezet elnöke kiemelte, hogy a meteorológusok munkáját jelentősen megkönnyíthetik majd az állatkertben mért adatok.

„Változó világunkban nagyon fontos, hogy az olyan szervezetek, amelyek valamilyen módon a Föld védelmével foglalkoznak, összefogjanak, és közösen tudják mindazt a tudást továbbítani az állampolgárok felé, amelyet képviselnek” - mondta Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Hozzátette: egy hatalmas városban élünk, amelynek a területe és domborzata is változékony.

„Létezik az úgynevezett városi hősziget-hatás, amely a nagyvárosokat érinti és amelyet mindenki a saját bőrén is tapasztalhat. Ilyenkor ha kint vagyunk a mezőn vagy szaladgálunk az erdőben, egészen másként érezzük ugyanazt az időjárást. Éppen ezért nekünk fontos, hogy egy ilyen nagyvárosban információnk legyen arról, hogy különböző helyszíneken milyen az időjárás” - hangsúlyozta az OMSZ elnöke.

Radics Kornélia elmondta, hogy a domborzat miatt nagy különbségek lehetnek a budai és a pesti időjárás között.

„Olyan zónában fekszünk, ahol nyugat felől érkezik hozzánk a legtöbb időjárási esemény, ezért előfordulhat, hogy a város két különböző oldalán különböző típusú időjárás van. De nemcsak ezért fontos a mérőállomás, hanem azért is, mert a Városligetben vagyunk, egy nagy zöldterületen, ahol nagyon sok ember fordul meg naponta” - fogalmazott az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Hozzáfűzte: nagyon sok megkeresést kapnak, sokan szeretnék telepíteni az állomást. Folyamatosan, kis lépésekben haladnak, legutóbb a budai oldalon, a Normafánál, a János-hegyen adtak át hasonló állomásokat.

„Egy hete üzemel az állatkerti állomás, egyelőre tesztperiódusban. Figyeltük, hogy a szenzorok megfelelően működnek-e. Szerencsére tökéletesen működik, érkeznek az adatok, és folyamatosan beépítjük abba a munkába, amelyre szükségünk van, egy honlapon megjelenítve pedig az állatkert rendelkezésére is bocsátjuk az információkat” - mondta Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×