eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma

Civilek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen, fákat csavart ki a szél - a nap hírei

Jövő héten változtathatnak a képviselők a korábban alkotmányellenesnek ítélt jegybanktörvény-módosításon. Az idén 953 millió forinttal járul hozzá az állam a Pápai Református Kollégium épületének felújításához. Fákat csavart ki és egy buszmegállót is megrongált az erős szél a fővárosban.

Jövő héten változtathatnak a képviselők a korábban alkotmányellenesnek ítélt jegybanktörvény-módosításon. A következő két hétben négynapos ülést tart az Országgyűlés. Hétfőn az öt éve ezen a napon kihirdetett alaptörvényre emlékeznek a képviselők, majd napirend előtti felszólalások várhatók. A parlament kedden dönthet az eredeti javaslatnál szűkebb lehetőséget hagyva a Magyar Nemzeti Bank által alapított gazdasági társaságok adatainak titkosításáról. A parlament törvényalkotási bizottsága azt kezdeményezte, hogy a jövőben csak a jegybank által alapított gazdasági társaságok azon adatait védhesse titkosság, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét.

Várhatóan a jövő héten nyújtja be a Fidesz az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrendet létrehozó alkotmánymódosító javaslatát - közölte a parlament törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke. Gulyás Gergely megerősítette: ha ez így lesz, két hét múlva kezdhet tárgyalni a témáról a parlament. Hozzátette: az Országgyűlés már tárgyalja a belügyminiszter törvénymódosító javaslatcsomagját, amellyel a hatóságok a jelenleginél hatékonyabban észlelhetik a terrorveszélyt. Megjegyezte: az alaptörvény módosítása ezzel párhuzamosan azért szükséges, hogy a katonaság is bevethető legyen azokban az esetekben, amikor a jelentős és közvetlen terrorveszély elhárítására a rendőrségnek nincs elegendő ereje.

Az idén 953 millió forinttal járul hozzá az állam a Pápai Református Kollégium épületének felújításához - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A templomban tartott hálaadó istentiszteleten Balog Zoltán a kereszténység és a református egyház közösségépítő erejéről beszélt.

A múlt, a jelen és a jövő magyarjai közötti szövetségnek tartja az alaptörvényt az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az új alkotmány kihirdetésének évfordulója alkalmából a távirati irodának adott interjúban arról beszélt: az alaptörvény jelentősége megalkotásában és elfogadásában rejlik, abban, hogy felváltotta az 1949-es alkotmányt. Az alaptörvényt ért bírálatokra úgy reagált, hogy lehet az alkotmányjogi megoldásokról vagy az alaptörvény által képviselt egyes értékek megítéléséről vitázni, de a jogszabály a belpolitikai viták felett áll.

Az egészségügyben és a köznevelésben is előrelépés történhet jövőre - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a 2017-es költségvetésben a két területre 200 milliárd forintos többletet szán a kormány. Hozzátette: a jövő évi büdzsé alapvetősen az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz, de az egészségügyre és a köznevelésre is jelentős többletforrás jut.

A szakképzési rendszer átalakításának súlyos következményeitől tart az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke. Kunhalmi Ágnes úgy vélte: a módosítások negatív hatással lehetnek egy egész generációra, az ipar és a gazdaság teljesítményére, valamint a polgárosodás folyamatára. Úgy vélte: az átalakítás lényege, hogy a kabinet a szakközépiskolákat szakgimnáziumokká, a szakiskolákat szakközépiskolákká nevezi át, miközben a közismereti tárgyak óraszámát drasztikusan csökkenti a kabinet. Kunhalmi Ágnes szerint így a diákok nem kapnák meg az érettségihez szükséges tudást.

Civilek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen. A Városligetben több mint ötszáz résztvevő formázta meg a Ligetvédők szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. A megmozdulást rendező szervezetek képviselői elmondták: a demonstrációval a projekt leállítását, visszavonását követelik, és azt, hogy a közpark megújításáról induljon valódi társadalmi párbeszéd. A Városliget Zrt. azt közölte: a 60-ról 65 százalékra nő majd a rehabilitáció után a Városliget zöldterülete.

Megerősítették tisztségében a jelenlegi elnök Gyárfás Tamást az úszószövetség közgyűlésének résztvevői. A sportvezető az évi rendes közgyűlésen kért bizalmi szavazást. A tagság nyílt voksolással - 118 igennel, egy nem és egy tartózkodás mellett - erősítette meg tisztségében Gyárfás Tamást, aki 1993 óta elnök, s legutóbb tavaly, ötéves időtartamra választották újra.

Csaknem húsz százalékkal meghaladta a tavalyi rekordot az idei, 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak száma. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése arról tájékoztatott: a csütörtökön kezdődött rendezvényen a dedikálásokkal együtt több mint 400 program, 200 új kötet, 600 szerző, tudós és művész várta az érdeklődőket a Millenáris parkban, ahol a szervezők fesztivál zárónapján átadták a Budai Díjat is.

Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotása kapta az európai filmek fesztiválján a fődíjat, az Arany Olajfát, az olaszországi Leccében. A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint Fliegauf Bence új filmjének világpremierje februárban volt a Berlinálén, majd a Titanic filmfesztiválon is látható volt.

Fákat csavart ki és egy buszmegállót is megrongált az erős szél a fővárosban. A katasztrófavédelem közölte: Budafokon, a Tőke utcában egy tizenöt méter magas fa dőlt egy villanyoszlopra. Zuglóban, a Rákospatak utcában egy hasonló méretű fa kettéhasadt és kidőlt. Óbudán, a Kiscelli utca egyik buszmegállójában lazította meg a szél egy korlát fémborítását. A vihar Szentendrén is problémát okozott: egy fa ágai a magasfeszültségű vezetékhez értek a Petőfi sétány közelében. Mivel a vezeték szikrázott, a 11-es út forgalmát egy időre korlátozni kellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×