eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Módosítják a gyermekbénulás elleni oltást

Több mint 150 országban, 18 hónap alatt, lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát. Az új vakcina a vírusnak már csak két törzse ellen irányul, a harmadikat ugyanis sikerült kiirtani - mondta az InfoRádióban az ÁNTSZ Járványügyi főosztályvezetője.

Dánielisz Ágnes kiemelte, a védőoltásokkal sikerült kiirtani a fekete himlőt, a következő cél a gyermekbénulás eltüntetése.

„Ezt a poliovírus okozza, amelynek három típusa van, a 2-es már 1999 óta nem okoz megbetegedést, ezért az Egészségügyi Világszervezet 2015 szeptemberében kijelentette, a terjedésétől nem kell tartani, és az oltóanyagokat le kell cserélni” - mondta el az ÁNTSZ Járványügyi főosztályvezetője.

Az úgynevezett Sabin-cseppet a gyermekek szájon át kapják, ebben élő, gyengített formában található meg a vírus, ami kialakítja a védettséget – magyarázta Dánielisz Ágnes.

„Azért, hogy a betegség minden formában eltűnjön, ezt olyanra kell cserélni, ami már nem tartalmazza a betegség 2-es típusát. A másik két törzs még létezik, igaz, hogy járványosan már csak két országban, Afganisztánban és Pakisztánban terjed, ezért azt nem lehet beszüntetni” - fűzte hozzá az ÁNTSZ Járványügyi főosztályvezetője.

„Azért nevezik ezt a betegséget gyermekbénulásnak, mert ahol nem oltanak, és különösen ott, ahol rosszak a higiénés körülmények, a legtöbben már gyerekkorukban átesnek rajta. Egy részük védetté válik, de sokan megbetegedtek. Gyakran bénulásos tüneteket okoz, egy vagy akár az összes végtagot is érinthet, de akár a légzőizmokat is béníthatja. Az ötvenes évek magyarországi járványa idején sokan kerültek vastüdőbe. Könnyen terjed, ezért fontos, hogy minden gyerek be legyen oltva, mert így meg lehet akadályozni a további terjedését, és eltűnik a Földről” - hangsúlyozta Dánielisz Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×