eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Torz és robotszerű embereket nevelnek az iskolák"

Minél nagyobb bizalmat szavazunk meg a diákoknak, annál inkább képesek tanulni - ezt mondta a Tanközlöny kiadvány kulturális menedzsere az InfoRádióban. Major Virág hozzátette: az írás látlelet az oktatás jelenlegi állapotáról a gyerekek szemszögéből.

A Tranzit minden évben kiír egy pályázatot Művészek az iskolában címmel. Olyan oktatási programot javasoltunk erre, ami magáról az oktatásról szól, és amiben a diákok és a tanárok egyenlő szerepet kaphatnak. A szakkörökön az oktatásról beszélgetünk, és egy kiadványt is létrehoztunk, aminek a tartalmi összeállítása a gyerekek felelőssége és választása volt – mondta el a Tanközlöny című kiadvány kulturális menedzsere.

Több lett ez, mint egy egyszerű képzőművészeti projekt, sommás állításokat is megfogalmaz. Azt is írja: „a diákok panaszkodnak a túlterheltségről, kibírhatatlanul sokat vesz el az életükből az iskola.” Néhány idézett diákvélemény: „gyomorgörcsöt kapok, ha az iskolára gondolok. Reggel bemegyek fáradtan, a tanárok is fáradtak, a többiek is fáradtak, és akkor mi együtt fáradtan megpróbálunk csinálni valamit, amiből általában semmi jó nem sül ki.”

Major Virág hangsúlyozta: nagyon nyitottan álltak hozzá, azt gondolták, a folyamat akkor működhet, ha nincsenek elvárásaik.

Érdekes volt, hogy olyan diákok fogalmazták meg ezeket a kijelentéseket, akik a folyamat elején természetesnek vették, hogy ilyen az életük, fáradtak, aztán rájöttek, lehetne ez akár másként is – emelte ki a kulturális menedzser.

„A sulik becuppantják a világra nyitott, kreatív gyerekeket, majd tizenkét év múlva kinyomják a görcsös, túlhajszolt, ambiciózus robotokat” - ez is egy diáktól származó idézet.

Major Virág hozzáfűzte: „erős dolgokat írtak le, mert ezeket gondolják, érzik. Fontos, hogy megkérdezzük őket. Meglepő volt, hogy a folyamat végére alig kellett impulzusokat adni nekik, maguktól megtervezték az összes munkafolyamatot. Minél nagyobb bizalmat szavazunk nekik, annál inkább képesek lesznek tanulni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×