eur:
385.2
usd:
354.43
bux:
68241.14
2024. május 21. kedd Konstantin

Nagyobb baj nélkül átvészelte a zsarolóvírus támadását a veszprémi kórház

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat is megtámadta az úgynevezett internetes zsarolóvírus, de a problémát időben sikerült felismerni és elhárítani - mondta az intézmény főigazgatója az InfoRádióban.

„Számítógépes szakzsargonban zsarolóvírusnak hívják, de igazából nem a klasszikus számítógépes vírusok kategóriájába tartoznak ezek a kártevők. Az élő vírushoz hasonlóan kárt tudnak tenni a megtámadott számítógép rendszerében. Azért tartják ezeket zsarolóvírusnak, mert amikor a rendszerbe jutva kárt csinálnak, ugyanakkor fel is ajánlják, hogy bizonyos térítési díj ellenében visszaállítják az eredeti állapotot” - mondta el Rácz Jenő.

A főigazgató hozzátette: „ez jelent meg nálunk is. Szerencsére nem sikerült megkárosítani, pénzt kicsalni a kórháztól. Nem nyitottuk meg a veszélyes részt. Sokszor ugyanis a levél fertőzi meg még jobban a rendszert, de egyébként is ez elvi kérdés: ha a zsarolónak enged az ember, újabb zsarolásnak teszi ki magát.”

„A Lucky nevű kártevő került a rendszerbe és a Word- és Excel-fájlokat támadta és a kórház levelezőjét, de szerencsére a medikai, betegellátó-rendszereket nem érintette, mert azok nem ezen az alapon futnak. Amikor a problémát észleltük, a katasztrófaellátási tervben rögzített eljárásrend szerint azonnal elszigeteltük a rendszereket, azaz a hálózatban működő rendszereket szétválasztottuk egymástól, azaz személyi számítógépként működtettük őket nem hálózatban, hogy ne terjedhessen tovább a kártevő. A következő lépésben pedig a lokalizálás után kiirtottuk. Szerencsére rendszeres mentés történik különböző szerverhelyekre, meglehetősen gyorsan; két nap után vissza tudtuk állítani a rendszereket. A megfelelő hatóságokat és a közvéleményt is értesíteni kell, amit meg is tettünk” - hangsúlyozta Rácz Jenő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden tokiói élő Facebook-bejelentkezésében. A bejelentés azután érkezett, hogy Hszi-Csin Ping kínai elnök minapi budapesti látogatásán széleskörű, a nukleáris energiatermelés teljes vertikumára vonatkozó megállapodást kötött a két kormány egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×