eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés

Mindenki nyer a bírósági közvetítéssel

A bírósági közvetítői eljárásban a felek döntenek a bíró helyett, és a bírósági eljárással szemben nincsen vesztese az ügynek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági közvetítés munkacsoportjának elnöke.

Tolnai Kata kifejtette: a bírósági közvetítés - mediáció - olyan esetekben alkalmazható, amelyekben a feleket a jövőben is összeköti valami, ami miatt együtt kell működniük. Ilyen, ha közös vállalkozásuk, közös vagyonuk vagy közös gyermekük van. Míg a bírósági eljárásban a bíró dönt, és a végén valaki veszít, addig a közvetítési eljárásban a felek döntenek az ügy minden részletéről - beleértve az ülések ütemezését és hosszát is -, és mindketten nyertesként zárják le az ügyet.

A közvetítés egy bírósági nem peres eljárás, amelyben egy független, pártatlan harmadik fél segít a feleknek megállapodásra jutni. A megállapodásnak a kereseti kérelemhez kötött részét a bíró aztán jóváhagyja - amennyiben az végrehajtható -, az egyezség annál tágabb része pedig polgárjogi szerződésként működik - tette hozzá Tolnai Kata.

A közvetítést a felek kérhetik, arról a bíró ad felvilágosítást, de minden bíróság honlapján és a központi birosag.hu-n is van egy Bírósági közvetítés menüpont, ahol lehet tájékozódni.

Nem kérhető bírósági közvetítés az apaság megállapítása, a gondnokság alá helyezés vagy az alóli mentesítés, a sajtó-helyreigazítás, a szülői felügyelet megszüntetése és közigazgatási ügyek esetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×