eur:
393.75
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Több mint ezer iskolában sztrájkoltak a pedagógusok

Több mint ezer iskolában sztrájkoltak a pedagógusok

Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Galló Istvánné a tiltakozást meghirdető szervezetekkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, de ez néhány száz fővel még nőhet. Egyelőre a fővárosi adatok sem véglegesek. Munkabeszüntetés 1185 intézményben volt a 4970-ból - tette hozzá.

Kitért arra is, volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus, technikai dolgozó sztrájkolt, és volt olyan, ahol csak egy részük. Jelezte: az Emmi adatai ezzel nem fognak egyezni, a tárcának csak a Klebelsberg Intézményfentartó Központ (Klik) által fenntartott intézményekből vannak számai, illetve az önkormányzati óvodákról sem tudnak információt szolgáltatni. Emlékeztetett: a szociális ágazat szintén sztrájkot hirdetett szerdára, de az ebben résztvevők számáról nincsenek adatai.

Az érdekvédő szerint az, hogy eredményes volt-e vagy sem, a munkabeszüntetés a tárgyalások döntik el, amelyek folytatódnak majd. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt, annak ellenére, hogy rendkívül nagy "ellenszélben" kellett megszervezniük - értékelt Galló Istvánné. 

Rámutatott: 21 éve nem volt ilyen sztrájk, 1995-ben tartottak utoljára ekkora nagyságrendű munkabeszüntetést. A szerdai nap üzenete az összetartozás és a szolidaritás volt - mutatott rá a szakszervezeti vezető, hozzátéve: a munkabeszüntetést négy konföderáció és 26 ágazati szakszervezet támogatta, és számos civil szervezet fejezte ki szolidaritását.

A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatát a nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Nem elfogadható azért sem, mert kizárólag a Klik-nél foglalkoztatottakra vonatkozna - közölte.

Kérdésre közölte: valószínű már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az oktatási államtitkársággal. Egyelőre új akciót nem szerveznek, nagyon erősen a tárgyalásokra szeretnének koncentrálni - jegyezte meg. Hozzátette: bár az ország nem állt le öt percre, de több társszervezet tartott szolidaritási akciót. A Dunaferrnél öt percre beszüntették a munkát és sok helyen kitűzték a kék szalagot a szolidaritás jeleként - mondta.

További felvetésre kitért arra is, hogy a PSZ-nek van akcióalapja, de ezt a februári tüntetésre gyakorlatilag teljesen felhasználták. Ebből azok részesülhetnének, akik szakszervezeti tagok. Ugyanakkor a pedagógusok nem ezt az egynapi kieső bért számolgatták - jegyezte meg.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: törekvéseik teljesen politikamentesek, egyedül az a cél vezérli őket, hogy jobb oktatást hozzanak létre. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke rámutatott: a még elégséges szolgáltatásokat az iskolák maradéktalanul teljesítették.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×