eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eredménytelenül zárult az egyeztetés a pedagógusok sztrájkbizottsága és az Emmi között - a nap hírei

Politikai vitanapot kezdeményez a Fidesz-KDNP a migrációról és a kötelező betelepítési kvótáról. Március első hetében országos sztrájkot hirdethetnek a vasutas szakszervezetek.

Megállapodás nélkül ért véget a pedagógusok sztrájkbizottsága és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselőinek egyeztetése. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az egyeztetés után elmondta: abban egyetértés volt, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontról tárgyalni kell, de az irányokban nézetkülönbség van. Rétvári Bence parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: van értelme a további vitának és egyeztetésnek. A szakszervezetek a tervek szerint mindenképpen megtartják a szombati pedagógus tüntetést, amelyen több, más ágazatban dolgozó érdekképviselet is részt vesz.

Március első hetében országos sztrájkot hirdethetnek a vasutas szakszervezetek, ha február 20-ig nem sikerül megállapodni az idei bérfejlesztésről. Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a sztrájk ideje alatt az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni. Megjegyezte: a vitát kezdeményező 7 vasutas szakszervezet sztrájkbizottságot alakított. A MÁV szerint a vállalat vezetése teljesítette a szakszervezetek követelését, hogy minél magasabb legyen az alapbérfejlesztés mértéke. Ezért emelte meg átlagosan 3 százalékra ajánlatát a korábbi 2,2 százalékról.

Politikai vitanapot kezdeményez a Fidesz-KDNP a migrációról és a kötelező betelepítési kvótáról - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos a kormánypártok frakcióülésének helyszínén, Lillafüreden megerősítette: a koalíció arra kéri a kormányt, indítson tájékoztatási kampányt a külföldre utazóknak, elsősorban a fiataloknak az Európában megromlott közbiztonságról. Harrach Péter KDNP-frakcióvezető arról beszélt: a kötelező betelepítési kvóta terve a kultúrára és a biztonságra nézve is veszélyes.

Lezárult az idei rezidensösztöndíj-program - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: mindenki, aki formailag alkalmas pályázatot adott be, megkapja az ösztöndíjat. Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke jónak nevezte az ösztöndíj-lehetőségeket. Ugyanakkor csak átmeneti megoldásnak tekinti ezt a lehetőséget. Hozzátette: az alapbéremelés felé kellene elmozdulnia a rendszernek.

Magyarország alapvető érdeke az uniós tagság, és szinte minden esetben egybevágnak az uniós és a magyar érdekek - jelentette ki az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője. A december óta hivatalban lévő Zupkó Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában a képviselet legfontosabb feladatának nevezte a tájékoztatást az Európai Unió tevékenységéről, arról, hogy milyen projekteket támogat, illetve hogy Brüsszel milyen fejlesztési programokban vesz részt Magyarországon.

Az adóelkerülések elleni közös uniós fellépésről tárgyaltak a tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei. A tervezett szabályozás előírná a kötelező és automatikus információcserét. A brüsszeli tanácskozás után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: Magyarország is egyetért az Európai Bizottság adóelkerülést célzó javaslatcsomagjának általános céljával, de a részletek tekintetében óvatosságra int. Az uniós szakminiszterek megvitatták a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel összefüggő akciótervet is.

Magyar-román energetikai és közlekedésfejlesztési projektekről született megállapodás Bukarestben - közölte a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Magyar Levente a gazdasági vegyesbizottság ülését követően bejelentette: rövidesen megduplázódhat a határátkelők száma Románia és Magyarország között. A román fél vállalta, hogy rövidesen megteremti a feltételeit annak, hogy Magyarország is importálhasson földgázt Romániából.

A német védelmi miniszter szerint az Iszlám Állam terrorszervezet kezére játszik az Európai Unió menekülthullámmal összefüggő tehetetlensége. Ursula von der Leyen a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia megnyitóján beszélt erről. A müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia külügyminiszteri értekezletén a nagyhatalmak korábban célként határozták meg a szíriai felek közötti harcok mielőbbi leállítását. Az egyezség nem vonatkozik az olyan terrorista csoportokra, mint az Iszlám Állam és az An-Nuszra Front. Közben Bassár el-Aszad államfő az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: egész Szíria visszafoglalása mellett kötelezte el magát.

Hivatalosan is felszólította Görögországot az Európai Unió Tanácsa arra, hogy erősítse meg határvédelmét. Uniós források szerint a döntést Athén heves tiltakozása ellenére fogadták el a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsülésén. Görögországnak három hónapon belül kell megszüntetni a schengeni határai védelmében mutatkozó komoly hiányosságokat.

Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott egymással a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője. Az egyháztörténeti jelentőségű találkozót Havanna repülőterén tartották. Ferenc pápa és Kirill pátriárka közös nyilatkozatot adott ki.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×