eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kezdődhet a karácsonyi roham - lapszemle

A terrorveszély miatt nem aggódik a hazai turizmusért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége - írja a Magyar Idők. Csúszik a Liget-projekt - írja a Népszabadság.

Képezni kellene a lakosságot arra, mit tegyen merénylet esetén - mondta Végh József kriminálpszichológus a Nemzetközi Rendészeti Akadémián tartott terror-szimulációs gyakorlaton. A Magyar Nemzet azt írja: a szakember szerint öt másodperc is eltelhet, mire valaki tudatosan képes reagálni egy támadásra vagy katasztrófahelyzetre, és gyakran akkor is hibát vét.

A terrorveszély miatt nem aggódik a hazai turizmusért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége - írja a Magyar Idők. A lap szerint Budapestet szeretik az amerikai turisták, ugyanakkor szobafoglaláskor sokszor azt kérik, hogy amennyiben "elfajulna a migránshelyzet", kötbér nélkül mondhassák vissza a magyarországi szállásokat. Niklai Ákost, a szövetség elnökét kérdezték a részletekről.

Túligénylés esetén a hajdúsági Konyáron nem kaphatnak szociális tüzelőt, szenet a "hangosan részegeskedők", a pénzüket "dohányra és alkoholra" költők, a "tiszteletlenek", a "neveletlenek", a szabálysértést és bűncselekményt elkövetők, sőt még azok családtagjai sem; erről egy személyben a polgármester dönt - írja a Népszabadság. Víg Szilárd, a Hajdú-Bihar megyei mintegy kétezer lelkes Konyár község tavaly megválasztott független polgármestere azonban a lapnak azt mondta: önkormányzatuk a törvényeknek megfelelően működik.

Antibiotikumra közömbös baktériumot találtak Kínában - írja az Index a Time-ra hivatkozva. Az emberekben, állatokban és húsipari termékekben felfedezett baktériumellenáll az egyik legerősebb és leggyakrabban használt antibiotikumnak, a colistinnek. Az ellenállás vélhetően azért alakulhatott ki, mert gyakran használták Kínában fertőzések megelőzésére a húsiparban és így létrejött egy mutáns, amelyikre azonban nincs hatással.

Csúszik a Liget-projekt - írja a Népszabadság. A következő választásokra már biztosan nem készül el a budapesti Városligetbe tervezett múzeumi negyed, holott tavaly tavasszal még kiemelt kormánycél volt az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes 2018. március 15-ig történő megvalósítása - olvasható a lapban. Baán László, a projekt kormánybiztosa a Népszabadságnak elmondta: az egyre jelentősebb csúszások miatt legfeljebb egy épület készülhet el a Liget-projektként beharangozott ötből a 2018-as választásokra.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának 274 oktatója írta alá azt a nyílt levelet, amelyben sürgős béremelést követelnek - írja az Index. Mint azt a többek között Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek és Palkovics László államtitkárnak címzett levelükben írják: üdvözlik a doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíjának emelését, de végtelenül méltánytalannak tartják, hogy a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között így kiáltó aránytalanság jön létre. A doktorandusz és számos oktatója bére 2018-ban körülbelül azonos lenne, pedig egy adjunktus akár már 20 éve oktat az egyetemen, és már 10 éve megszerezte a PhD-fokozatot - áll a levélben.

Majdnem három hét telt el a háziorvosoknak szóló letelepedési és praxisjog-vásárlási pályázat leadási határideje óta, de a hivatalos szervek még mindig hallgatnak arról, hogy a 238 tartósan betöltetlen körzet közül hányban lesz újra háziorvosi ellátás. A Magyar Nemzet szerint mindössze 29 háziorvos pályázatát fogadták be, így a 750 millió forintos keretösszeg nemhogy felét, harmadát sem biztos, hogy felhasználják.

Eldőlt, hogy december 13-án tartja a Fidesz a múlt szombaton a párizsi terrorakciókat követő nemzeti gyásznap miatt elhalasztott tisztújító kongresszusát - értesült a Magyar Idők. A rendezvény az eredeti helyszínen, a Millenáris Parkban lesz.

A napi.hu szerint a dohányboltosok már szeptemberben sejthették: áruhiány jöhet, miután több nagy cég nem tudott megállapodni a novemberben induló dohányellátóval. Bár sok termék már elvileg nem, vagy alig lelhető fel a trafikok polcain, akadtak, aki jó előre elraktároztak az érintett cigarettákból.

Hetek óta a Fitch Ratings mai döntése a legjelentősebb esemény magyar szempontból, hiszen majdnem négy év után van esélyünk arra, hogy visszakerüljünk a befektetésre ajánlott kategóriába. A Portfólió döntés előtt kérdezett több hazai alapkezelőt és elemzőt arról, mire számítanak. Ennek alapján nagyon kevésen múlhat a felminősítés.

A legtöbb hazai áruházban már felkészültek a karácsonyi rohamra; nemcsak bővített nyitva tartással, hanem különböző akciókkal is várják a vásárlókat. Az egyedi kedvezményeken túl több multi kínál például árgaranciát, sőt, néha még alkudozni is érdemes. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mire érdemes figyelni.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×