INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Felfüggesztették több magániskola állami támogatását

Infostart / InfoRádió
Súlyos szabálytalanságot találtak több magániskolában is, ezek az intézmények a vizsgálat lezárásáig nem kaphatnak állami normatívát - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke szerint a rendszer hiányosságaira mutat rá, hogy ilyen szigorú adminisztráció mellett csalás történhet.

95 alapítványi óvodánál, iskolánál találtak valamilyen elszámolási gondot az elmúlt három évben, így ezeknek az intézményeknek vissza kellett fizetni az állami normatíva egy részét - mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár.

"Állami normatíváról beszélünk. Ezeknek a forrásoknak a felhasználása a Magyar Államkincstár által szigorúan ellenőrzött szabályok szerint kell hogy történjen, valamint ezek az intézmények elszámolási kötelezettséggel is bírnak" - közölte Czunyné Bertalan Judit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkár elmondta, hogy sok olyan magánfenntartású intézmény van, ahol az ellenőrző hatóság számos törvénytelen, szabálytalan működési problémát talál, ahol - a szabályoknak megfelelően - felfüggesztik az állami normatíva folyósítását.

"Teljesen egészséges, hogy több hatóság együttműködésével van egy ellenőrzési folyamat, hiszen az adófizetők pénzéről van szó. Itt állami feladatra magánszektor vállalkozik, ami azt jelenti, hogy fokozott felügyelet és felelősség az állami forintokkal való gazdálkodás, ezért el is várható az ellenőrzés" - mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy 95 alapítványi iskolának közel 2,2 milliárd forintot kell visszautalnia a kincstárba. "Ezek visszafizetések és pénzvisszatartások." Az intézmények között sok olyan van, amelyeknél óvodától középiskoláig tart a nevelési folyamat, általában ez utóbbiak érintettek a problémával.

Összesen magánóvodába, -iskolába 98 ezer gyermek jár, ezek közül 35 ezren alapítványi fenntartásúba, ez azt mutatja, hogy rengeteg azoknak a gyerekeknek és az érintett családoknak a száma, ahol a gyermekek biztonságos iskoláztatása miatt a szabálytalanságokat fokozott figyelemmel kell kezelni, hiszen nem lehet azt hagyni, hogy olyan fenntartók, amelyek nem tudnak elszámolni a forrásokkal, vagy nem szabályosan rendezik oktatási feladatokra az adófizetők forintjait, vagy visszaélnek vele, kárt okozzanak a családoknak - hangsúlyozta Czunyiné Bertalan Judit.

Az államtitkárság szerint előfordult, hogy olyan diák után akarták felvenni a pénzt, aki nem tanult az intézményben, de a tanügyi- és pénzügyi nyilvántartások vezetésével is volt gond az érintett intézményekben.

Hanganyag: Kálló Izabella

Kapcsolódó hang

Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk