eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Financial Times a kötelezettségszegési eljárásáról

Brüsszel jelentős csapást mért a 12,5 milliárd euró értékű magyar nukleáris beruházásra - értékelte pénteken a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap internetes kiadása, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzés mellőzése miatt a paksi bővítésben.

A honlapon közzétett tudósítás politikailag érzékenynek nevezi az ügyet, mert húsbavágó módon érinti a magyar miniszterelnök terveit, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki Moszkvával, miközben Brüsszel leszoktatná a tagállamokat az oroszenergia-függőségről.

A lap emlékeztet, hogy a kötelezettségszegési eljárás legvégén Magyarország akár súlyos pénzbüntetéssel is kénytelen lehet szembenézni, amennyiben nem sikerül rendezni a vitát.

A tudósítás arról is beszámol, hogy a magyar hatóságok visszautasítják a vádakat, a Miniszterelnökség pedig azt mondta a lapnak: minden vonatkozó hazai, uniós és nemzetközi jogszabályt betartottak, valamint, hogy írásos garanciát kaptak a bizottság előző elnökétől, hogy az erőmű megépülhet a magyar-orosz államközi szerződés alapján.

A lap a levélből is idéz, amely szerint José Manuel Barrosónak nem volt elvi kifogása a megállapodás ellen az Euratom szerződés 103. cikke szerint, amely a tagállamok előzetes bejelentési kötelezettségét szabályozza. A lap azt írja ugyanakkor, hogy a levélben az is benne van, hogy más uniós jogszabályokat, a többi között a közbeszerzésre és az állami támogatásra vonatkozó előírásokat is be kell tartani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×