INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Korábban veszik észre, ha gond van a gyerekkel

Infostart / InfoRádió
Korábban felismerik a védőnők, ha a gyermek fejlődése a rendestől eltérő fejlődést mutat - mondta az InfoRádióban a Koragyermekkori Program szakmai vezetője. Fogarasi András azután beszélt erről, hogy befejeződött az EU által is támogatott hároméves projekt.

"A program az iskolakezdés előtti korosztály egészséges fejlődésének segítését tűzte ki célul. A gyermekek alapellátásáért felelős szakembereket, védőnőket, házi gyermekorvosokat láttunk el különböző anyagokkal és biztosítottunk részletes továbbképzést. A projekt másik vonulatában a szülőkre is gondoltunk, nekik is készítettünk tájékoztató anyagokat a gyermek fejlődéséről" - mondta Fogarasi András.

A Koragyermekkori Program szakmai vezetője hozzátette, hogy csoportos továbbképzéséket végeztek, átlagosan tizenöt fős csoportokban képezték a védőnőket és a háziorvosokat.

"Összesen 6100 szakember vett részt a képzéseken. A tesztelés alapján az derült ki, hogy picivel több gyermeknél, és jóval hamarabb ismerik fel, ha egy gyerekkel gond van. A koragyerekkori fejlődés szempontjából néhány hónap is rengeteget számít" - jelezte.

"A projekt fejlesztése volt egy nagy informatikai rendszer is, amelyben egyben gyűjthető össze minden fontos anyag a kisgyermekekről. Ez is akkor tud élesben elindulni, ha a jogszabály kötelezővé teszi" - fűzte hozzá Fogarasi András.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk