eur:
393.78
usd:
368.96
bux:
65875.07
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szárazföldi hadművelettel lehetne legyőzni az Iszlám Államot - lapszemle

Benkő Tibor vezérkari főnök arról beszélt a Magyar Időknek, hogy átfogó szárazföldi hadművelettel lehetne csak legyőzni az Iszlám Államot. A Népszabadság arról ír, hogy a versenyeztetés hiánya miatt az Európai Bizottság felfüggeszti a paksi atomerőmű bővítését.

A vezérkari főnök szerint van összefüggés a migráció és a terrorizmus között. Benkő Tibor vezérkari főnök arról beszélt a Magyar Időknek, hogy átfogó szárazföldi hadművelettel lehetne csak legyőzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet Szíriában. Nem elég, hogy csak a légierő bombázza az ISIS állásait - tette hozzá.

A Népszabadság arról ír, hogy a versenyeztetés hiánya miatt az Európai Bizottság felfüggeszti a paksi atomerőmű bővítését. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a lapnak megerősítette a hírt, de hivatalos értesítést még nem kapott. A tárcavezető kiemelte, hogy a korábbi Európai Bizottsági elnök. Jose Manuel Barroso által aláírt dokumentum alapján indították el az erőmű bővítését.

Hivatalosan is megbukott a családi csődvédelem - írja Magyar Nemzet. Az igazságügyi tárca tájékoztatása szerint ugyanis mindössze 51 adós kezdeményezett magáncsődeljárást, noha korábban a Magyar Nemzeti Bank és a bankszövetség is több tízezerre becsülte azoknak a számát, akiknek mentőöv lehetne családi csőd intézménye.

Vizet fagyasztottak lézerrel - írja az Index. Kutatók szerint a felfedezés segíthet nagyon apró területeket lehűteni a lézerfény ráirányításával. pl a mikroprocesszorok idővel speciális lézersugarakat használhatnak arra, hogy a számítógépes csipek egyes elemeit lehűtsék, arra is lehetőség lesz, hogy sejteket hűtsenek le például az osztódás állapotában, lelassítva így a folyamatot, így részletesen megfigyelhetik a működésüket, rengeteg információt szerezve.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kifizeti fennálló tartozásait - írja a Magyar Idők. A szervezet közölte: pénzügyi lehetőségeinek függvényében, folyamatosan rendezi a nem rendszeres személyi juttatásokat. Ezek közé tartozik a túlóra, a helyettesítés, a jubileumi jutalom és az utazási költségtérítés is. Szeptember 1-jén a tankerületek részére csaknem 1,7 milliárd forintot utaltak át az augusztus 27-ig számfejtett, de ki nem fizetett, nem rendszeres személyi juttatások rendezésére.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy milliárdos kár érte az államot. A lap kiemeli, hogy újabb 800 millió forintos vagyoni hátrányt állapított meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy állami cégnél, az állati fehérje feldolgozásával foglalkozó Ativ Zrt-nél. A hivatal csalás és hűtlen kezelés gyanújával fordult a rendőrséghez.

Elégedetlenkednek a rezidensek - írja a Magyar Nemzet. Módosul ugyanis a szakorvosi képzésre vonatkozó rendelet, de az érintettek szerint ez kevés. A módosított jogszabály szerint a leendő rezidenseknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy melyik évben szeretnének bekapcsolódni a támogatott szakképzésbe. A változtatás célja, hogy tervezhetőbbek legyenek a képzési keretszámok, idén ugyanis pillanatok alatt elfogytak a rezidenseknek meghirdetett helyek a közép-magyarországi régióban, így többen állás nélkül maradtak.

Az Index arról ír, hogy a múzeumi címkék fele hibás. Az Oxford Egyetem és a Royal Botanik Garden adatai szerint a kavarodás annak köszönhető, hogy még tanult természettudósoknak is nehezére esik néha megkülönböztetni egymástól egyes növényeket és állatokat. Ha egyszerre több száz vagy ezer faj érkezik a múzeumba, előfordulnak hibák.

A Napi.hu lakásépítés áfacsökkentéséről és a komplex otthonteremtési programról ír. Erről a kormány a mai ülésen dönthet. A portál szerint egy hosszú távú lakhatási stratégia a három alapon nyugszik, az öröklakásépítésen, a piaci- és a szociális bérlakásállományon, szakértők szerint mindegyikkel azonos súllyal kell foglalkozni.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy hol érdemes állampapírt venni. A szakportál hangsúlyozza, hogy még a Magyar Államkincstár sem értékesíti az összes lehetséges állampapírt. Vannak elsődleges forgalmazók: a szervezet fő partnerei. Forgalmaz még állampapírokat a Magyar Posta, egyéb forgalmazók, de a már forgalomban lévő állampapírokkal az úgynevezett másodlagos piacon is lehet kereskedni.

A Pénzcentrum arról közöl cikket, hogy trükköznek a boltosok a bankkártyával. A portál annak járt utána, hogy vajon egyes boltokban miért nem lehet a kisebb összegű vásárlásokat bankkártyával kifizetni? Magyarországon jelenleg nincsen arra vonatkozó jogszabály, ami a kártyás fizetés alsó értékhatárát szabályozná. Egyes bankok kifejezetten tiltják, hogy a kereskedők a kártyás vásárlás lehetőségét minimum összeghez kössék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×