INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Református zsinat: újfajta szolgálatra kell készülnünk

InfoRádió / MTI
A menekülteket segítő újfajta szolgálatra kell felkészülni - mondta a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke a testület szerdai ülésén Budapesten.

Bogárdi Szabó István a református zsinat ülését megnyitó beszédében kiemelte: minden jel arra mutat, hogy a mostani menekülthullám "csak előhullám".

Jelenleg 60 millió migráns van a világban, de a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek azt jelzik, hogy "ha továbbra is így bánik az ember a teremtett világgal", akkor a földnek azokról a tájairól, ahol már nem lesz ivóvíz, bármikor elindulhat további 200 millió ember.

Ezért a hagyományos menekültintegrálás szolgálata a jövőben háttérbe fog szorulni, helyette "más irányban más megoldásokat" kell keresni - fogalmazott.

"Ugyanakkor újra és újra fel kell emelnünk a szavunkat a keresztyénüldözések ellen" - hangoztatta a püspök, rámutatva arra, hogy Afrikában "megrendítő mennyiségben" történnek a múlt heti párizsi tragédiához hasonló terrortámadások.

Százezrével viszik el az embereket, ezrével semmisítik meg a keresztyén iskolákat és templomokat. "Ezzel pedig nem relativizálni akarom a Párizsban történteket, hanem éppen ellenkezőleg: súlyosbítani. (...) Nem Franciaország kapta ezt a támadást és nem Párizs, hanem Isten képmása, az ember" - tette hozzá.

Bogárdi Szabó István arra is emlékeztetett, nem szabad megfeledkezni "a magunk valóságos és jelképes menekültjeiről sem". Ukrajna háborús helyzetben van - mondta, majd megköszönte azok munkáját, akik "számolatlanul viszik adományaikat az utolsó tartalékait felélő testvérinknek Kárpátaljára".

Az MRE zsinatának lelkészi elnöke szólt továbbá az erdélyi és felvidéki problémákról: "jelképes, önmagán túlmutató ügynek" nevezte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Felvidéken "meginogni látszik az anyanyelvi oktatási rendszer".

A református egyház és a kormány kapcsolatáról szólva úgy fogalmazott: "örömmel nyugtázom, hogy tudunk tárgyalni, az pedig a dolgok rendjéhez tartozik, hogy tárgyalásaink nem mindig vezetnek arra az eredményre, amelyet mi szeretnénk".

A közelmúlt legfontosabb eseménye az egyházi törvény módosításának beterjesztése volt - mondta. A módosításról többször is konzultáltak a kormánnyal, és bár nem minden javaslatukat fogadták el, de a törvény lényegével egyetértenek - tette hozzá Bogárdi Szabó István.

A címlapról ajánljuk