eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bakondi György: a párizsi merénylő nem utazott át Magyarországon

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a menekültek ellenőrzés nélküli vándorlása fenyegeti a schengeni övezetet. Bakondi György az Inforádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy minden államnak joga van megtenni a szükséges belbiztonsági intézkedéseket.

A schengeni övezet számára nagy kihívás az, hogy a menekültek többnyire jogosultság nélkül lépnek be az EU területére, és a közösségnek nincs lehetősége kontrollálni ezt a folyamatot - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

"És ezért aggódnak most már komolyan európaszerte a schengeni rendszer fenntarthatóságáért. Az Európai Unióban nincsenek meg a törvényes feltételei annak, hogy emberek nagy tömegei belépjenek, ennek ellenére is belépnek, anélkül, hogy módja lenne az államoknak, végeredményben a schengeni rendszernek megállapítani, hogy kicsodák ők. Nagyon komoly válságát okozzák az Európai Uniónak."
 
Bakondi György hangsúlyozta, hogy az EU legtöbb vezetője csak a kvótarendszerben látja a menekülthelyzet megoldását.

"Lehet-e egy központban, mondjuk Brüsszelben, az Európai Unió bizottságának egy olyan döntést hozni, hogy márpedig Magyarország százhúszezer embert fogadjon be, lásson el. Ezek olyan furcsa dolgok, amire sem az Európai Uniónak, sem magánszemélyeknek nincs felhatalmazásuk, és mégis most a közelmúlt is az Európai Unió nem egy vezetője azt mondta, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy a megoldás erre a helyzetre a kvótarendszer bevezetése."
 
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint minden államnak joga kell, hogy legyen arra, hogy megtegye a szükséges belbiztonsági intézkedéseket.
 
 "Szerintem minden nemzetállamnak meg kell hogy maradjon az a joga, hogy a határ-, a nemzet-, a közbiztonságban megtegye mindazokat az intézkedéseket, amelyekkel az országban élők biztonsága garantálható."

Bakondi György hozzátette: se egy európai szintű titkosszolgálatnak, se közös határőrségnek nincs létjogosultsága.
 
A párizsi merényletről

A magyar hatóságok információi szerint Magyarországon nem utazott át az a férfi, aki egyike volt a Stade de France közelében magukat felrobbantó öngyilkos merénylőknek - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Azt követően vált bizonyossá, hogy az egyik párizsi merénylő a migránsokkal együtt érkezett Európába, hogy a Stade de France közelében talált, leszakadt ujjáról származó ujjlenyomat alapján kiderült, hogy a férfit októberben, Görögországban regisztrálták menedékkérőként. Bakondi György azt mondta, hogy Magyarországon nem vették nyilvántartásba a férfit.

"Nincs nyoma annak, hogy Magyarországon járt volna ez a személy. Ennek több oka is lehet: egyik például az, hogy másfele ment, tehát nem Magyarországon keresztül ment, bár a Horvát kormány bejelentette, hogy Magyarországon keresztül ment Franciaországba, hát ezt nem tudom, hogy honnan vették különben, mert ők azt nem tudják, hogy itt kik vannak, tehát ez nem értelmes, de használhatott más útlevelet is, egyáltalán nem ritkaság, hogy több útlevéllel is rendelkeznek."

Bakondi György kitért arra is, hogy a vasárnapi focimeccsen alkalmazottakhoz hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani az év végéig más tömegrendezvényeken is.

"Jelen pillanatban nincs olyan elképzelés vagy intézkedések szükségessége, hogy most a bevásárlóközpontoknál is átvizsgáljuk... Az más kérdés, hogy természetesen a nyílt egyenruhás rendőri jelenlét meglesz és az adott bevásárlóközpontok biztonsági személyzete is megteszi, ami rajta múlik."

Amennyiben azonban a kabinetnek más információi lesznek és ez indokolt, a kormány dönthet a biztonsági intézkedések szigorításáról - tette hozzá Bakondi György.
 

Hanganyag: Hlavay Richárd, Szabó S. Gergõ, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×