eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kövér: Magyarország szívén viseli a Balkán sorsát

Az Országgyűlés nemzetközi szerepvállalásának egyik fő iránya továbbra is a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának elősegítése, összhangban a magyar kormányzati politikájával - mondta Kövér László házelnök pénteken, Budapesten, a nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeinek euroatlanti konferenciáján.

Az Országgyűlés elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a térség szomszédjaként Magyarország érdeke a régió országainak stabilitása és demokratizálódása.

A térség előtt álló kihívások közösek - hangsúlyozta a házelnök, hozzátéve: az integráció mellett a találkozó témái lesznek az aktuális biztonságpolitikai kérdések, a migrációs válság is.

Utóbbi, amely a jelenlévő országok nagy részét érinti, még nem oldódott meg, sőt a válság mind az uniós tagállamok, mind a térség országai között jelentős feszültséget okozott - mutatott rá Kövér László.

Az események szerinte rámutattak arra, hogy egy ország, akár uniós, akár tagjelölt vagy társult ország, önmagában nem kezelheti a térség egészében jelentkező kihívásokat. "Közös érdekeink és problémáink pedig kikövetelik a folyamatos párbeszédet és együttműködést" - jegyezte meg.

"A Nyugat-Balkán országai évről-évre közelebb kerülnek az Európai Unióhoz" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke az integrációval kapcsolatban -, ki nagyobb, ki kisebb lépést tett meg.

A házelnök pozitív fejleményekről számolt be a biztonságpolitika területén is, a regionális megbékélés terén is tapasztalható előrelépést - értékelte Kövér László, fontosnak nevezve a Belgrád-Pristina párbeszédet, és példaértékűnek tartva, hogy Bosznia-Hercegovina és Montenegró megállapodást értek el a közös határral kapcsolatban.

Megemlítette azt is, hogy Montenegró nagy lépést tett a NATO-tagság felé, és reményét fejezte ki, hogy decemberben erről egy pozitív nyilatkozat születik.

Kövér László a hetedik alkalommal összehívott konferencián örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt években megerősödtek a nyugat-balkáni regionális együttműködés fórumai.

Beszámolt arról is, hogy az uniós felkészülésben az Országgyűlés minden lehetséges alkalmat megragad a térség országainak segítésére, a magyar parlament továbbra is a legaktívabb az uniós nemzeti parlamentek közül a tapasztalatok átadásában, jelenleg Bosznia-Hercegovina felkészülését segíti.

Kövér László pénteken kétoldalú megbeszéléseket folytat a boszniai delegációik vezetőivel, az albán, a macedón és a koszovói házelnökkel, Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Parlament elnökével, valamint Ranko Krivokapic-csal, a montenegrói parlament elnökével.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×