INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Lázár: nem szabad lemondani a kistelepülésekről

InfoRádió / MTI
Nem szabad lemondani a kistelepülésekről, a következő években komoly lehetőségek állnak a falvak előtt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Csongrád megyei Ambrózfalván.

A település- és a vidékfejlesztési forrásokból jelentős összegek fordíthatók egy-egy falura, a kérdés lesz-e értelmes, jó gondolat, amely egy közösség számára megoldást, esélyt kínál - mondta Lázár János Csirik László független polgármester-jelölttel közösen tartott lakossági fórumán.

A település helyzetén lemérhető, milyen egy község képviselő-testülete, polgármestere. Ha egy faluban élők összefognak, lehet eredményeket elérni - hangsúlyozta a politikus.

Lázár János közölte: egy kistelepülés számára kifejezetten fontos a gyerekeket ellátó oktatási, nevelési intézmények helyzete. Minden infrastrukturális és logisztikai feltételt meg kell teremteni, hogy a gyerekek helyben, vagy a közeli településeken színvonalas alap- és középfokú oktatást kapjanak.

A miniszter kifejtette, Magyarországon szükség van a jól képzett munkaerőre, a munkaerő-tartalék pedig a keleti megyékben van.

Sok kistelepülés, így Ambrózfalva lakossága is elöregszik. Az idősekért való felelősségvállalásból ki kell vennie a részét a helyi közösségnek, az egészségügyi és a szociális ellátás szervezésével - mondta Lázár János.

A politikus arra biztatta a fórumon résztvevő mintegy félszáz embert, menjenek el szavazni. Szavai szerint a választáson való részvétel majdnem fontosabb, mint hogy kire szavaznak, mert ez azt mutatja, a helybelieket mennyire foglalkoztatja közösségük jövője.

Lázár János azt javasolta az ambrózfalviaknak, támogassák Csirik Lászlót, aki nem egy párt jelöltje, korábban már hét alkalommal vett részt helyhatósági választásokon, és bizonyította, a helyi közösség érdekeit szolgálja.

Csirik László elmondta, élni kell a kínálkozó uniós hazai pályázati forrásokkal a település fejlesztése érdekében, hogy az vonzó legyen a fiatalok számára, hozzátéve, ebből a szempontból a legfontosabb a munkahelyteremtés. A jelölt a következő évek feladatai közül kiemelte a középületek energetikai korszerűsítését, és a belterületi utak korszerűsítését.

A makói járásban található mintegy ötszáz fős községben vasárnap időközi polgármester-választást tartanak. A polgármesteri posztért négyen indulnak: Bartos János és Csirik László függetlenként, Budai László a Munkáspárt, valamint Farkasné Havrán Ildikó Piroska, a Jobbik jelöltjeként.

A címlapról ajánljuk