eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Indul a fűtési szezon - figyeljünk a szén-monoxidra!

A szén-monoxid mérgezések megelőzésére és a kémények ellenőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. A dandártábornok a fűtési szezon kezdete kapcsán beszélt erről.

"Mától hivatalosan is elkezdődik a fűtési szezon, de sajnálatos módon egész évben beszélhetünk a szén-monoxid mérgezésről, amely nemcsak a tüzelő berendezéseknél, hanem a vízmelegítőknél is előfordulhat" - mondta Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Hozzátette: az év teljes időszakában figyelnünk kell arra, hogy ne keletkezzen, és ne dúsuljon fel szén-monoxid a lakótereinkben. Mint elmondta, évente 400-450 jelzés érkezik a katasztrófavédelemhez, amikor be kell avatkozni és életeket kell menteni.

"Három nagyon fontos dologgal kell foglalkoznunk ahhoz, hogy megelőzzük a baleseteket" - hangsúlyozta a főfelügyelő.

Az első, hogy sormunka keretében a kéményseprőknek évente legalább egyszer ellenőrizniük kell a kéményeinket. Be kell engednünk a lakásba őket, és lehetővé kell tennünk számukra a berendezések vizsgálatát. A másik, hogy a tüzelő-fűtő berendezések, főleg a gázkészülékek és az átfolyós vízmelegítők éves karbantartását el kell végezni.

A harmadik, amivel kevesebbet foglalkozunk, hogy ellenőriznünk kell a lakásban a légutánpótlás biztosítását. Tehát ha jól működő műanyag nyílászárót szereltettünk fel, ami lezárja a kérdéses területet, akkor hagynunk kell egy olyan felületet, ahol bizonyos mennyiségű levegő beáramlik és az égéshez szükséges oxigént ezzel folyamatosan tudjuk biztosítani.

"Ha ez a három feltétel áll, akkor nagy biztonságban tartózkodhatunk otthonunkban"- mondta Bérczi László. "De fontosnak ítéljük, hogy legyen egy szén-monoxid érzékelő és jelző eszközünk is" - fűzte hozzá. Ma már rendeletben szabályozzák azokat a minimális műszaki paramétereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a készülék baj esetén biztosan jelezzen.

Sajnos semmilyen érzékszervünkkel nem tudjuk érzékelni és beazonosítani a szén-monoxid jelenlétét. De vannak tünetei, például a fáradtság, fáradékonyság, hányinger, rosszullét, ájulás, attól függ, milyen koncentrációban van jelen. Ekkor mindenképpen szellőztetnünk kell és hívjunk szakembert, aki beazonosítja és megméri.

"De ha rendelkezünk szén-monoxid érzékelővel, akkor már jóval az egészségügyi határérték alatt jelezni fog. Ezután a szakember felfedi a forrást és megszünteti az okát" - mondta a tűzoltósági főfelügyelő.

Fontos, hogy olyan készülékek legyenek, amelyek megfelelő műszaki paraméterrel rendelkeznek. A készülékek élettartama típustól függően 3-tól 7-ig évig terjed. Ha pedig nagyobb dózist kap használat közben, egy akkreditált laboratóriumban meg kell vizsgáltatni, hogy továbbra is megfelelően működjön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×