eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk

Lázár: az Országgyűlés adjon felhatalmazást az ország déli határának védelmére!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter napirend előtt azt kérte az Országgyűléstől, hogy segítse a kormányt és adjon felhatalmazást az ország déli határának védelmére.

Lázár János azt mondta, ez három dolgot jelent majd: a fizikai védelmet, amelyet biztonsági határzár segítségével valósítanak meg, illetve egy élőerős rendőri védelmet, amelyet a rendőrség bevetésével, megerősítésével hajtanak végre. Azt is kérte, a képviselők nyújtsanak segítséget a jogi védelem kialakításához is, a törvények módosításával, és a büntető törvénykönyv szigorításával.

Ha nem építik meg a kerítést, ha nincs élőerős és jogi védelem, a menekültek bárhol bejöhetnek az országba és bárhol táborozhatnak majd, bárhol összegyűlhetnek és követelésekkel léphetnek fel - mutatott rá Lázár János.

A miniszter beszélt arról is, hogy idén július 6-ig 73 ezer, míg szeptember 3-ig már 160 ezer ember lépte át illegálisan a magyar határt.

Közölte, azt kérik, hogy aki Magyarország felé tart, tartsa tiszteletben az ország és az EU határait, törvényeit, csak a kijelölt határátlépési pontokon lépjen be az országba. Együttműködést kérünk mindazoktól a millióktól, mindazoktól a százezrektől, akik Magyarország felé tartanak - fogalmazott.

Lázár János szerint a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzethez hasonló bárhol az országban kialakulhat, amihez nem kell más, mint egy felelőtlen német nyilatkozat. Hozzátette: ennek a hatására 3500 ember gyűlt össze egy éjszaka alatt a pályaudvarnál. Megjegyezte, a rendőrség jó döntést hozott, amikor velük szemben nem volt hajlandó erőszakot alkalmazni, bár az összegyűltek minden együttműködést megtagadtak.

A miniszter elmondta, hogy hiába kértek segítséget Németország budapesti nagykövetségétől, az megtagadta, hogy tájékoztassák a pályaudvarnál összegyűlteket.

A miniszter felszólalására a KDNP-s Vejkey Imre úgy reagált: a parlament előtt lévő törvénycsomag nélkül Magyarország és az EU védtelen lenne, a zöldhatáron bárki ki-bejárhatna, ellenőrzés, dokumentumok nélkül. Ez megengedhetetlen - hangoztatta.

Schiffer András (LMP) azzal vádolta a kormányt, hogy hónapokon keresztül "csinálta a feszkót" a menekültügyben. Szerinte már hónapokkal ezelőtt törvénymódosításokra lett volna szükség. Globális megoldás mellett foglalt állást, és elismerte, hogy Németországnak is van felelőssége a helyzet kialakulásában. Hangsúlyozta, diplomáciai úton kellene választ kicsikarni a német kancellártól, hogy visszafordítják-e a menekülteket, akiket Magyarország útnak indít.

Tóbiás József (MSZP) is a kormány cselekvését hiányolta az elmúlt nyolc hónapban. Szerinte a kabinet nem tartotta be a schengeni megállapodást, ugyanis ha betartották volna a szabályokat, akkor ma Budapesten nem lennének menekültek. Biztosítani kellett volna, hogy a menekültek eljussanak a táborokba, hogy nagyon gyorsan döntsenek kérelmükről - mondta.

Vona Gábor (Jobbik) azt javasolta, hogy katasztrófahelyzetben tegyék félre a pártpolitikát és találjanak megoldást. Mint mondta, szerintük katasztrófahelyzet van, ezért unortodox megoldások kellenek. Példaként hozta fel, hogy hagyják abba a menekültek regisztrálását vagy zárják le határokat. Szerinte folyamatos válságtanácskozásra is szükség van, amibe be kell vonni az ellenzéki pártokat is.

Rogán Antal (Fidesz) szerint a kialakult helyzetért az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját terheli a felelősség. Hozzátette: felelőtlen brüsszeli, német, francia vagy magyar baloldali politikusokról van szó.

A magyar baloldal, Schiffer Andrástól, Tóbiás Józsefen keresztül Gyurcsány Ferencig bezárólag, azt szajkózta az elmúlt hónapokban, hogy a bevándorlás álprobléma - mutatott rá. Szerinte a kormány csak azt tette, hogy felhívta a figyelmet arra, vannak olyan törvények, amit mindenkinek be kell tartani.

Figyelmeztetés a képviselőknek

Az ülésteremben néhány jobbikos képviselő fehér pólót viselt, amelynek elejére az volt írva: "Ma Martonfa holnap az egész ország", míg a hátuljára az, hogy "Védjük meg a hazát".

Az elnöklő Latorcai János azt állapította meg, hogy az ülésteremben sérül a "szemléltetés szabálya". A megnevezésük nélkül arra figyelmeztette a képviselőket, hogy biztosítsák az Országgyűlés zavartalan működését.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×