INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Varga Mihály: több mint 80 önkormányzat vezette az érintett bankoknál számláját

InfoRádió / MTI
Mivel több mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja a Magyar Államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten az M1 Híradónak és az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az intézkedés azért vált szükségessé, mert ezen önkormányzatoknál már márciusban gondot jelenthet a bérek, illetve az önkormányzat által juttatott szociális támogatások kifizetése.

Megerősítette azt is: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium által felállított közös munkabizottság elsőként most azt méri fel, hogy milyen kár érte a Buda-Cash pénzügyi csoport tevékenységének felfüggesztését követően az államot, illetve az önkormányzatokat. Azt azonban már tudni lehet, hogy az állam esetében "több tíz milliárd forintos kárról van szó" - mondta.

A Buda-Cash csoporthoz tartó pénzintézeteknél nemcsak magánszemélyek, vállalkozások vezették a számlájukat, hanem az állami és önkormányzati körbe tartozó intézmények is, ezért a legfontosabb most az államot ért károk felmérése. A bizottság a munkában együttműködik a jegybank ezen területért felelős részlegével is - fűzte hozzá.

Elmondta: a bizottság munkájában a nemzetgazdasági tárca részéről részt vesznek Banai Péter Benő és Orbán Gábor államtitkár, illetve Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A címlapról ajánljuk