INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Megkezdődött az ukrajnai válság politikai megoldását célzó csúcstalálkozó - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Még az idén megkezdődhet a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal kivitelezése. Távozik Budapestről André Goodfriend.

Megkezdődött az ukrajnai válság politikai megoldását célzó csúcstalálkozó Minszkben. A tanácskozáson a német kancellár, illetve a francia, az ukrán és orosz elnök vesz részt. Petro Porosenko ukrán államfő a megbeszélés előtt arra figyelmeztetett, hogy kezelhetetlenné válik a kelet-ukrajnai helyzet, ha nem születik tűzszüneti megállapodás és nem sikerül csökkenteni a feszültséget. Ha eredménytelenül zárul a csúcsértekezlet, akkor Oroszország további gazdasági szankciókra számíthat, az Egyesült Államok pedig fegyvereket szállíthat Ukrajnába.

Az orosz-ukrán válságról és a közép-európai együttműködésről tárgyalt Budapesten Orbán Viktor kormányfő és a lengyel külügyminiszter. A miniszterelnök pénteken Ukrajnába utazik, ahol Petro Porosenko ukrán államfővel találkozik.

Még az idén megkezdődhet a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal kivitelezése - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután a szerb külügyi tárca vezetőjével találkozott. Szijjártó Péter elmondta: a két ország április közepéig készíti el a megvalósíthatósági tanulmányokat, amelyre finanszírozási ajánlatot kapnak Kínától.

Támogatja a bevándorlás ügyében tervezett nemzeti konzultációt a kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Kovács Zoltán elmondta: a konkrét kérdéseket Rogán Antal frakcióvezető felvetései mentén fogalmazzák meg. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az idén eddig elfogott illegális bevándorlók száma másfél hónap alatt elérte a tavalyi egész éves érték felét.

A civil szervezetek sem állnak a törvények felett - ezt írta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Amnesty International magyarországi szervezetének. Lázár János úgy fogalmazott: a szervezetek eltávolodtak a társadalom egészétől, és a legerősebbek maguk között osztották el a forrásokat. Az Amnesty International február 2-án közölte a Sarokba szorítva című tanulmányát, amelyben úgy értékelte: több magyar civil szervezet vált hosszan tartó kormányzati támadássorozat célpontjává.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint januárban 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a tavalyi év első hónapjához képest, míg tavaly decemberrel összehasonlítva 0,2 százalékos a csökkenés. Összevetésben az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának mérséklődése vitte le az inflációt.

A zuhanó olajárak és a jelenlegi piaci környezet ellenére a növekedési terveknek megfelelően teljesíti projektjeit a Mol-csoport - nyilatkozta a magyar olaj- és gázipari társaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt a Euromoney nemzetközi pénzügyi folyóiratnak elmondta: összességében a termelés 30 százalékos növekedésére számít 2018-ra.

Távozik Budapestről André Goodfriend. Az Egyesült Államok nagykövetségének korábbi ideiglenes ügyvivője a kitiltási botrány néven elhíresült ügyben nyílt konfliktusba került a kormánnyal. Rágalmazás miatt a kabinet diplomáciai mentességének felfüggesztését is kérte az Egyesült Államoktól, amely ezt megtagadta. A diplomata családi okokkal indokolta távozását.

Lát lehetőséget a magyar-amerikai kapcsolatok sikeres megújítására a leendő washingtoni nagykövet. Szemerkényi Réka az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán kiemelte: a Magyarország és az Egyesült Államok közötti párbeszéd fontosabb, mint valaha. Közölte: a héten Washingtonba utazik, hogy elfoglalja állomáshelyét, és előreláthatóan február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek.

Az Ipsos legfrissebb kutatása szerint tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, miközben a Jobbiké növekedett. A közvélemény-kutató februári mérése azt állapította meg, hogy a nagyobbik kormánypárt szavazóbázisa a választókorú népesség körében a januári 23-ról 21 százalékra mérséklődött. A Jobbik tábora ugyanakkor 14-ről 16 százalékra emelkedett. A pártrangsorban harmadik MSZP népszerűsége változatlanul 11 százalékos. A Demokratikus Koalíció javított, februárban 4 százalékot ért el, az LMP továbbra is maradt a 3 százalékon.

Országszerte tovább nőtt az influenzás megbetegedések száma. A tisztiorvosi hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt héten 87 500-an fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel, ami 22 százalékos emelkedés az előző héthez képest. A fővárosban és 15 megyében emelkedett a betegek száma, akiknek kétharmada a 34 év alatti korosztályhoz tartozik. A járvány miatt több kórházban rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

A címlapról ajánljuk