eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogy fordulhat elő a kettős szavazás az EP-választáson?

Több, külföldön is lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár akár két szavazatot is leadhat a május 25-ei európai parlamenti választáson - tudta meg az InfoRádió. Egy voksot a magyar, egyet pedig az adott ország pártlistájára. Az egyik ilyen ország Románia.

Magyarországon több mint hétezer külföldi, de európai uniós állampolgár szavazhat majd magyar pártlistára. És ez fordítva is működik: tehát a közösség valamelyik tagállamában akár ideiglenes tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgár is leadhatja voksát az ottani ország valamelyik pártjára.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt InfoRádióban elmondta: "Angliában megkeresték a magyar külképviselet munkatársait, hogy milyen listára kívánnak szavazni a magyarra vagy az angolra. A névjegyzékeket sokkal hamarabb összeállították, mint mi" - tette hozzá Pálffy Ilona.

Több európai uniós tagállam között létezik egy információ-átadási kötelezettség, azaz a nemzeti választási szervek értesítik egymást arról, hogy polgáraik melyik ország pártlistáira akarnak szavazni. Ezt követően az adott polgárt a másik állam névjegyzékéből törlik. Azonban ez nem egy általános uniós szabály, így előfordulhat a kettős szavazás.

A NVI elnöke ezt azzal magyarázta, hogy nem minden ország vezeti olyan pontosan a nyilvántartást, mint Magyarország. Példaként Romániát említette, ahol egyáltalán nem vizsgálják, hogy ki hol kíván szavazni, ezért esetleg előfordulhat, hogy két ország eu-s listájára is szavaznak. Pálffy Ilona ugyanakkor hangsúlyozta: "Magyarországon ezt ugyanolyan szigorúan kezeljük, mint a hazai átjelentkezéseket."

Szombat délután négy óráig kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket azok a magyar állampolgárok, akik május 25-én külföldön szeretnék leadni szavazatukat az európai parlamenti választáson.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×