INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hogy fordulhat elő a kettős szavazás az EP-választáson?

Infostart / InfoRádió
Több, külföldön is lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár akár két szavazatot is leadhat a május 25-ei európai parlamenti választáson - tudta meg az InfoRádió. Egy voksot a magyar, egyet pedig az adott ország pártlistájára. Az egyik ilyen ország Románia.

Magyarországon több mint hétezer külföldi, de európai uniós állampolgár szavazhat majd magyar pártlistára. És ez fordítva is működik: tehát a közösség valamelyik tagállamában akár ideiglenes tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgár is leadhatja voksát az ottani ország valamelyik pártjára.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt InfoRádióban elmondta: "Angliában megkeresték a magyar külképviselet munkatársait, hogy milyen listára kívánnak szavazni a magyarra vagy az angolra. A névjegyzékeket sokkal hamarabb összeállították, mint mi" - tette hozzá Pálffy Ilona.

Több európai uniós tagállam között létezik egy információ-átadási kötelezettség, azaz a nemzeti választási szervek értesítik egymást arról, hogy polgáraik melyik ország pártlistáira akarnak szavazni. Ezt követően az adott polgárt a másik állam névjegyzékéből törlik. Azonban ez nem egy általános uniós szabály, így előfordulhat a kettős szavazás.

A NVI elnöke ezt azzal magyarázta, hogy nem minden ország vezeti olyan pontosan a nyilvántartást, mint Magyarország. Példaként Romániát említette, ahol egyáltalán nem vizsgálják, hogy ki hol kíván szavazni, ezért esetleg előfordulhat, hogy két ország eu-s listájára is szavaznak. Pálffy Ilona ugyanakkor hangsúlyozta: "Magyarországon ezt ugyanolyan szigorúan kezeljük, mint a hazai átjelentkezéseket."

Szombat délután négy óráig kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket azok a magyar állampolgárok, akik május 25-én külföldön szeretnék leadni szavazatukat az európai parlamenti választáson.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk