INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Gulyás Gergely: nem a határon túliakon múlik a kétharmad

Infostart / InfoRádió
A Nemzeti Választási Iroda összesítette a határon túl érkezett szavazatokat, a 128 ezer érvényes voks 95 százaléka a Fideszt támogatta. Ennek ismeretében egyértelműen ki lehet mondani,hogy gyakorlatilag a 15. választókerület győztesétől függ: a Fidesz-KDNP-nek meglesz-e a kétharmados többsége a következő parlamentben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a levélben leadott érvényes listás szavazatok 92 százalékát söpörte be a Fidesz-KDNP a parlamenti választáson. A pártszövetség a Nemzeti Választási Iroda friss összesítése szerint a 128 ezer 712 érvényes szavazatból 122 ezer 588 voksot kapott.

"Ennek a szavazatszámnak az ismeretében egyértelműen ki lehet mondani, hogy a budapesti 15-ik választókerület győztesétől függ, lesz-e kétharmada a Fidesz-KDNP-nek a parlamentben" - mutatott rá a frakcióvezető-helyettes.

A XVIII. kerületben jelenleg 22 szavazattal a Fidesz-KDNP jelöltje, Kucsák László vezet a baloldali összefogás indulója, Kunhalmi Ágnes előtt. E körzet eredményétől függ, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek, mert a töredékszavazatok nem változtathatnak már a listás mandátumok eddig kiosztott rendjén - tette hozzá.

Amennyiben a végeredménynél megfordul az állás, a Fidesz-KDNP-nek 132 képviselője lesz a parlamentben, vagyis a kétharmados többséghez szükségesnél eggyel kevesebb. Szombat estére tisztább lesz a kép - mondta Gulyás Gergely.

Szombaton számlálják ugyanis meg a nyitva hagyott szavazókör voksait, a külképviseleteken leadott, és az átjelentkezettek voksaival együtt, ami a 15-ös választókerületben nagyjából 1500 szavazatot jelent.

A parlament létszámának és a házszabály módosításával kapcsolatban azt mondta, ezek hatékonyabb és értelmesebb működésre adnak lehetőséget.

Arról is szót ejtett, hogy a házszabály értelmében vagy közösen, vagy pedig külön alakíthatnak frakciót a baloldali összefogás pártjai.

Amennyiben külön frakciókat hoznak létre, az 5 képviselőnél kisebb pártok függetlenként kezdhetik meg a munkát, s fél év után csatlakozhatnak egy már létező frakcióhoz - mondta Gulyás Gergely.

Hanganyag: Exterde Tibor

A címlapról ajánljuk