INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Újabb külföldi gratulációk Orbán Viktornak

InfoRádió / MTI
A világ kereszténydemokrata pártjait tömörítő CDI (Center Democrat International) gratulációját és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktornak a Fidesz nagyarányú választási győzelme miatt - ismertette a szervezet kedden kézbesített levelét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel. Nagyra becsüljük a konstruktív és kölcsönösen előnyös orosz-magyar kapcsolatokat, és érdekeltek vagyunk a közös munka folytatásában, a kétoldalú együttműködés megszilárdításában, népeink javára, a stabil és biztonságos Európáért - írta Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke Orbán Viktornak címzett gratuláló levelében.

A levélben, melyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el az MTI-hez, az orosz államfő őszinte gratulációját fejezi ki Orbán Viktornak és pártjának az országgyűlési választáson aratott "határozott győzelme" kapcsán. Putyin szerint a voksolás eredménye teljes mértékben igazolja, hogy széles támogatottságot élvez Orbán Viktornak Magyarország szociális és gazdasági fejlesztésére, valamint az életszínvonal emelésére irányuló politikája.

Szintén levélben gratulált Orbán Viktornak Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, aki szerint a választási eredmény megmutatta: a Fidesz egyike az utolsó valódi néppártoknak Európában - tájékoztatott Havasi Bertalan.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke úgy fogalmazott: a bizalom ilyen nagy mértékű megújítása a választók által világos felhatalmazást ad Orbán Viktornak Magyarország szerepének megerősítésére Európában és a nagyvilágban. "A jövőben is számítok Magyarországra, mint Ausztria fontos partnerére és barátjára, és mint közös európai projektünk erős támogatójára" - hangsúlyozta levelében az osztrák politikus.

A Coca Cola HBC Magyarország Kft. a kormány stratégiai partnereként a jövőben is kiemelt fontosságú területként kezeli majd Magyarországot, keresni fogjuk azokat a lehetőségeket, amelyek hazai vállalatunkat a közép-kelet-európai térség regionális gyártóközpontjává tehetik - írta gratulációjában Orbán Viktornak a cég ügyvezetője, Nikos Kalaitzidakis.

A világ kereszténydemokrata pártjait tömörítő CDI (Center Democrat International) gratulációját és jókívánságait fejezte ki Orbán Viktornak a Fidesz nagyarányú választási győzelme miatt - ismertette a szervezet kedden kézbesített levelét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Elmondta, a CDI főtitkára, Antonio López-Istúriz által jegyzett írásban gratulálnak Orbán Viktor elkötelezettségéhez a demokrácia, a béke, a fejlődés iránt, amelyet "közös értékeink" és a humanizmus eszméi vezérelnek.

A jobbközép világszervezet meggyőződése, hogy a választási eredmény a jólét és a fejlődés garanciáját jelenti a magyar társadalom számára. A Fidesz elnöke telefonbeszélgetést folytatott a CDI elnökével, Pier Ferdinando Casinivel is - közölte Havasi Bertalan.

"Nemzetem, kormányom és a magam nevében szívből gratulálok kimagasló választási sikeréhez" - írta Orbán Viktorhoz címzett levelében Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: a török kormányfő szerint minden területen folyamatosan és jelentősen javulnak a magyar-török kapcsolatok, amelyek "mély barátságban gyökereznek".

Recep Tayyip Erdogan szilárd meggyőződését fejezte ki, hogy Orbán Viktor harmadik kormányzása idején a két ország kapcsolatainak erősödése folytatódni fog. A török miniszterelnök levelének végén Orbán Viktornak jó egészséget és boldogságot, a baráti magyar népnek pedig jólétet kíván - idézte Havasi Bertalan.

Kedden érkezett meg a Miniszterelnökségre Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a legnagyobb bolgár jobboldali párt elnökének gratulációja is, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor győzelme az Európai Néppártnak is nagy sikert jelent, különös tekintettel a közelgő európai választásokra.

Janez Jansa korábbi szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke szerint a kimagasló választási eredmény az elhivatottság, a kitartás és a kemény munka eredménye, nem csak magyarországi, de európai mércével mérve is.

Orbán Viktornak írt gratuláló levelében Philipp Missfelder, a németországi Junge Union elnöke kifejtette: "sajnos nem magától értetődő, hogy az Európai Néppárt egyik tagpártja egy ilyen nagyfokú társadalmi támogatást és bizalmat élvez, mint a Fidesz. Ezért a bizalomért Ön keményen megdolgozott, többek között kivezette Magyarországot a recesszióból. Magyarországot a következő négy évben is a stabilitás és a biztonság jellemzi, és továbbra is fontos, megbízható partnere marad Németországnak" - írta a német politikus.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke, Julio Maglione - mint írta - "nagy megelégedettséggel" értesült Orbán Viktor újabb kormányzati ciklusáról, amelyhez őszintén gratulált, egyben kifejezte készségét a magyarországi vízi sportesemények megvalósításáért végzett közös munka folytatására - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A címlapról ajánljuk