eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Roma világnap - Ne csak a problémák miatt beszéljünk róluk!

A mai roma világnap alkalmából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is köszönti a roma közösséget. Vecsei Miklós, a szervezet alelnöke. azt mondta, a nemzeti ünnepnapon lehet emlékezni a magyar és a roma népcsoport közös történelmére.

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne mindig különböző problémák, szegénység, nyomorúság kapcsán merüljön föl a magyarországi cigányság kérdése" - jelentette ki Vecsei Miklós. "Április 8-a 1971 óta a világ cigányságának a nemzeti ünnepe, ez egészen sajátos dolog, hiszen nekik nincs országuk, talán akik nem a saját országukban laknak, átérzik, milyen nehéz lehet így megélni az egy nemzethez való tartozást" - tette hozzá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

"Mi, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, akik annyit dolgozunk velünk különböző területen, felhasználjuk a nemzeti ünnepet arra, hogy erről egy picit beszéljünk" - hangsúlyozta Vecsei Miklós.

Mint mondta: azt sokan tudják, hogy hatszáz éve együtt élünk, de azt kevesebben, hogy ebben a közös történetben sok szép epizód is volt, akár a forradalmainkra, akár a közös kultúránkra, sok közös gyökérre gondolunk. "Mi, az elmúlt huszonöt évben rengeteget kaptunk ebből a kultúrából, nagyon sokat tanultunk a cigány közösségektől, a missziónk jelentős részét is közösen hajtjuk végre" - tette hozzá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

"Amikor a magyarországi cigányságról beszélünk, - ami egyébként igen jelentős népesség, az európait tizenötmillióra becsülik, a magyarországi nyolcszázezer-egymillió főt tesz ki - általában mint szociális probléma jelenik meg, vagy néha egy-egy híresség kapcsán esik csak szó arról a mély és értékes kultúráról, amit ők hordoznak" - fejtette ki Vecsei Miklós. Hozzátette: "mi a mélyebb rétegeit is látjuk, nagyon nagy öröm és lehetőség, hogy a magyarországi cigány közösségek befogadnak minket, és nemcsak az ismertebb cigánykultúrával, hanem a hétköznapokkal is találkozhatunk."

"Nekünk, keresztény szervezetnek hihetetlen nagy élmény közelről látnunk a cigány közösségek hitét, nagyon sokat épülünk belőle, nagyon sok közös beszélgetésnek, tanulásnak az alapja ez" - hangsúlyozta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Mint elmondta: a roma világnapon, a kicsit önkényesen kinevezett nemzeti ünnepükön - ezen a napon kapott közös himnuszt, zászlót a világ roma közössége - ugyanúgy köszöntjük őket, ahogy más népek között szokás. Miközben természetesen mindannyian magyarok vagyunk, Magyarországon élünk, ennek a népnek a tagjai vagyunk - tette hozzá Vecsei Miklós.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×