INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Nem köt kompromisszumot az Együtt-PM

Infostart / InfoRádió
Senkivel nem köt kompromisszumot az Együtt-PM, így várhatóan frakciót sem alakít az új Országgyűlésben - mondta az InfoRádiónak a pártszövetség társelnöke.

Szigetvári Viktor hozzátette: a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által vezetett tömörülés önállóan indul az európai parlamenti választáson. Hangsúlyozta: van érdemi javaslatuk a baloldal számára, így most az a cél, hogy önálló erőként mérettessék meg magukat az európai parlamenti voksoláson. Szigetvári Viktor hozzátette: arra készülnek, hogy több képviselőt is küldjenek az Európai Parlamentbe. Arról is beszélt, hogy a formális megegyezés alapján Bajnai Gordon vezeti a listát, de erről a hétvégén döntenek.

Korábban az Együtt-PM közleményében azt írta: bár az országgyűlési képviselőválasztásoknak még nincs hivatalos eredménye, az előzetes számítások szerint az a legvalószínűbb, hogy az  jelöltjei közül négyen kerülnek be az új országgyűlésbe, így nincs meg a frakció alakításához szükséges törvényi létszám.

A közleményben az áll: a választást követő napokban többféle találgatás is napvilágot látott arról, hogy az Együtt-PM milyen megoldással tudja ötfősre bővíteni politikusai létszámát, hogy önálló képviselőcsoportot alakíthasson. Ezek az - egyébként jogszerű - megoldások kivétel nélkül olyan forgatókönyveket feltételeznek, amelyek fontos kompromisszumok megkötésén alapulnának: az Együtt-PM-nek súlyos engedményeket kellene tennie a programja és/vagy a politikai identitása vonatkozásában.

Az Együtt-PM ilyen kompromisszumokat többé nem hajlandó megkötni. Elveinkből, önállóságunkból nem engedünk - ez számunkra április 6-a talán legnagyobb tanulsága - teszi hozzá közleményében a párt. 

E döntésünk mellett akkor is következetesen kiállunk, ha az azzal a következménnyel jár, hogy az új országgyűlésben csupán független képviselőként dolgozhatnak majd a politikusaink.

A jelenlegi politikai helyzetben az tehát a legvalószínűbb, hogy az Együtt-PM önálló frakció nélkül, alapvetően a parlamenten kívüli eszközök használatával fog hozzá ahhoz, hogy eredeti politikai célkitűzését, a korszakváltást megvalósítsa Magyarországon - zárul a közlemény,

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Szigetvári Viktor
 


A címlapról ajánljuk