eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hány baloldali frakció lehet?

Az InfoRádió értesülése alapján vagy közösen alakít frakciót a baloldali összefogás vagy csak a szocialistáknak lesz közülük frakciója az új Országgyűlésben.

Az új házszabály értelmében Országgyűlési frakciót csak ugyanazon párt tagjai alapíthatnak, minimum 5 képviselővel. A közös listával bejutó pártok közös vagy önálló képviselőcsoport alakítására jogosultak, tehát az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt - a házszabályt jól ismerő források szerint - vagy együtt alakít frakciót, vagy csak a 29 mandátumot szerzett szocialisták alakíthatnak saját képviselőcsoportot, a többi pártnak ugyanis nincs meg az ehhez szükséges számú mandátuma.

Így a DK 4 képviselője és Fodor Gábor függetlenként ülhet be az patkóba, az önálló politizálást - tehát a frakció nélküli szerepet - már korábban bejelentő 4 Együtt-PM-es képviselő mellé. Várhatóan a Fidesz-KDNP frakciószövetség mellett tehát önálló képviselőcsoporttal csak az MSZP, a Jobbik és az LMP rendelkezhet az új Országgyűlésben, 9 képviselő pedig függetlenként kezdheti meg vagy folytathatja a munkát.

A független képviselők később csatlakozhatnak is valamelyik frakcióhoz, amennyiben a képviselőcsoport szívesen látja őket, ám a házszabály szerint ehhez is el kell telnie fél évnek.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×