INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hány baloldali frakció lehet?

Infostart / InfoRádió
Az InfoRádió értesülése alapján vagy közösen alakít frakciót a baloldali összefogás vagy csak a szocialistáknak lesz közülük frakciója az új Országgyűlésben.

Az új házszabály értelmében Országgyűlési frakciót csak ugyanazon párt tagjai alapíthatnak, minimum 5 képviselővel. A közös listával bejutó pártok közös vagy önálló képviselőcsoport alakítására jogosultak, tehát az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt - a házszabályt jól ismerő források szerint - vagy együtt alakít frakciót, vagy csak a 29 mandátumot szerzett szocialisták alakíthatnak saját képviselőcsoportot, a többi pártnak ugyanis nincs meg az ehhez szükséges számú mandátuma.

Így a DK 4 képviselője és Fodor Gábor függetlenként ülhet be az patkóba, az önálló politizálást - tehát a frakció nélküli szerepet - már korábban bejelentő 4 Együtt-PM-es képviselő mellé. Várhatóan a Fidesz-KDNP frakciószövetség mellett tehát önálló képviselőcsoporttal csak az MSZP, a Jobbik és az LMP rendelkezhet az új Országgyűlésben, 9 képviselő pedig függetlenként kezdheti meg vagy folytathatja a munkát.

A független képviselők később csatlakozhatnak is valamelyik frakcióhoz, amennyiben a képviselőcsoport szívesen látja őket, ám a házszabály szerint ehhez is el kell telnie fél évnek.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk