INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Választás - Így vizsgáztak a közvélemény-kutatók

Infostart / InfoRádió
Viszonylag pontos erőviszonyokat jeleztek a választási hajrában nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások. A Szonda Ipsos mérte a végeredményhez leginkább közel álló arányokat, azonban a Kormányváltók erejét túlbecsülte, a Századvég viszont a Fidesz-többségnek mért magasabb támogatottságot.

A választások estéjén két közvélemény-kutató Intézet hozott nyilvánosságra napközben készített felmérést, a Nézőpont Intézet és a Századvég Alapítvány. Mindkét mérés valamelyest túlbecsülte a Fidesz-KDNP többség arányát, a Nézőpont 4, a Századvég 3-7 százalékkal. Abban minden intézet egyetértett, hogy a felmérések a Fidesz-KDNP fölényes listás győzelmét prognosztizálták. A legközelebb a végeredményhez a Szonda és a Medián állt, előbbi 40-45, utóbbi pedig 41 százalék körülire becsülte a végül 44 százalékot teljesítő pártot.

A Kormányváltók erejét a Nézőpont, az Ipsos és a Medián is 2-3 százalékkal túlbecsülte, a Tárki és a Századvég viszont csak 21 százalék körülire várta. Az ötből három intézetnél biztosnak tűnt, hogy a baloldali összefogás pártjai megelőzik a Jobbikot, a Tárkinál és a Századvégnél hibahatáron belül volt a két lista támogatottsága.

A Jobbik erejét legpontosabban a Századvég mérte fel, ők az elért 21 százalék körülire jelezték a pártot, a Medián túlbecsülte: 23 százalékra, a Nézőpont pedig csak 18 százalékos potenciált látott a szélsőjobboldali pártban.

Az LMP a felmérések mindegyikében az 5 százalékos parlamenti küszöb határán billegett, az ötből négy intézet jelezte - mint utóbb kiderült helyesen -, hogy a Lehet Más a Politika bejut az Országgyűlésbe.

Hanganyag: Seres Gerda


A címlapról ajánljuk