eur:
393.35
usd:
368.06
bux:
65963.59
2024. április 24. szerda György

Választás 2014 - Külföldi sajtóvisszhangok

A Fidesz egyértelműen megnyerte az országgyűlési választásokat, de még nem tudni biztosan, hogy újból meglesz-e a kétharmados többsége és ezzel a felhatalmazása az alkotmány módosítására - vélekedett a Die Zeit című liberális német hetilap vasárnap este, az első eredmény-előrejelzések után megjelent internetes cikkében.

"Egy dolog biztos: Orbán Viktor eddig minden lehetőséget megragadott hatalma megerősítésére, a magyarok pedig hagyták, hogy ezt tegye, és most ismét hagyják" - jegyezte meg a cikkíró.

A Die Zeit öt pontban foglalta össze a Fidesz feltételezett választási győzelmének okait. Sok szavazatot köszönhet a lap szerint Orbán Viktor annak, hogy "ismét megerősítette a magyarok nemzeti érzelmeit". A magyarok többségének tetszik Orbán Nyugaton vitatott politikája, mert egy erős államférfi imázsát alakította ki, aki nem engedi, hogy akár az Európai Unió, akár az Egyesült Államok megmondja neki, mit csináljon - tette hozzá a lap. A választási siker okai között sorolta még, hogy Orbán "nyíltan hadat üzent a lakosságban széles körben gyűlölt bankoknak és a bankároknak". A Fidesz győzelmét segítette az is a lap szerint, hogy Magyarország végre legyőzte a recessziót. A kormány - írta - ezt a saját sikerének tulajdonítja, és azt állítja, hogy az elmúlt négy évben kétszázezer munkahelyet teremtett. Ez lényegében így is van, mindenesetre részben állami beruházásoknak köszönhető és ezért hosszú távon nem tartható fenn - vélekedett a német hetilap. Végül ötödik tényezőként az ellenzék gyengeségét jelölte meg a Die Zeit. A baloldali ellenzék 2010 óta folyamatosan válságban van, de a szocialisták gyenge támogatottságában szerepet játszott Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének 2006-os kiszivárgása és a Simon Gábor ausztriai bankszámlája körüli közelmúltbeli botrány is - írta a német hetilap.
http://www.zeit.de/politik/ausland/2014-04/ungarn-orban-wahlsieg-kommentar

A könnyű választási győzelem ellenére nehéz feladatok, "csaknem legyőzhetetlen gazdasági és szociális kihívások" várnak a Fidesz-kormányra - írta a Die Presse című konrzervatív osztrák napilap. Orbán Viktornak "a könnyű választási győzelem ellenére alaposan fel kell gyűrnie az ingujját a következő négy évben" - írta a lap budapesti tudósítója. A Fidesznek, noha sikerült a pénzügyi és gazdasági válság viharában bajba került magyar hajót ismét valamennyire egyenesbe hoznia, még sok zátonyt ki kell kerülnie a következő törvényhozási ciklusban. Ha nem sikerül a lakosságot újra a jólét és a növekedés útjára állítani, akkor újabb radikalizálódás fenyeget a magyar politikában - vélekedett a lap. Noha a Jobbiknak nem sikerült a második helyet megszereznie, a 2010-es eredményéhez képest valamelyest javított a párt - írta a Presse exit poll előrejelzések alapján. A leendő új kormánynak mindenekelőtt a szegénységgel kell megküzdenie, megoldást kell találnia a romakérdésre, emellett meg kell fékeznie a kivándorlási hullámot. "De nem csak a munkaerő, hanem a befektetők is elvándorolnak Magyarországról. Orbán Viktornak ezért át kell gondolnia a külföldi vállalatokkal szembeni politikáját" - vélekedett a Die Presse. Nem csak Orbán legélesebb bírálói kételkednek abban, hogy sikerülni fog a nacionalista politika és a gazdaság számára szükséges nyitás közötti szakadékot áthidalni, Magyarország ugyanis az elmúlt években saját gazdasági mozgásterét csökkentette - zárta cikkét a lap.
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/1587291/Harte-Mission-fur-Orban-trotz-leichtem-Wahlsieg?_vl_backlink=/home/index.do

A Reuters hírügynökség - a szavazatok körülbelül 50 százalékos feldolgozottságával megjelent - kommentárja szerint Orbán Viktor a nemzeti érdekek védőjeként nyerte el a választók bizalmát, továbbá a rezsicsökkentéssel és a személyi jövedelemadók csökkenésével. A kommentár szerint a kormány politikája sikeresen szolgálta a választási célokat, és segített az országnak kiemelkedni a recesszióból is, de egy elemző arra is rámutatott, hogy a nagyvállalkozások általában nem örülnek a gyakori gazdaságpolitikai változásoknak.

Megemlítette a kommentár azt is, hogy egyes aggodalmak szerint Orbán Viktor túlságosan sok hatalmat halmozott fel.

A hírügynökség a baloldal szempontjából újabb mélypontnak minősítette a várható végeredményt.

A Jobbik eredményét a Reuters drámai előrelépésnek minősítette, különös tekintettel arra, hogy négy évvel ezelőtt már az is "sokakat megdöbbentett Európában", hogy bejutottak a parlamentbe. A Jobbik eredményét - áll a kommentárban - fontos jelzésnek tekintik abból a szempontból is, hogyan fognak szerepelni a nacionalista jobboldali pártok más országokban is a májusi európai parlamenti választáson.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×