eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar Kornélia és Török Gábor a választási hírekről

Az InfoRádió Arénájában Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója és Török Gábor politikai elemző értékeli a legfrissebb híreket.

Magyar Kornélia:

"Ha az LMP bejut, többel kell nyernie a Fidesznek a kétharmadhoz."

Török Gábor:

"Ha 10-nél több egyéni körzetben veszít a Fidesz, nem biztos a kétharmad."

Magyar Kornélia:

"Több a budapesti esélyes körzet a baloldal számára."

Török Gábor:
"A legérdekesebb körzetek azok lesznek, amelyek a baloldal és a Jobbik számára "megnyerhetők".

Török Gábor:
"Ha a telefonos felméréshez hasonlóan egyértelmű lesz az eredmény, hamar lesz végeredmény."

Magyar Kornélia:
"Viszonylag korán látni fogjuk, a korán érkező kis települések adataiból könnyebb lesz következtetni."

Török Gábor:
"Ilyenkor még csak a kutatás eredményekre reagálnak. 11 körül jön a tűz és a letargia"

Magyar Kornélia:

"Rosszul is tennék, ha ennél határozottabbat mondanának, korai lenne. Amíg nincs eredmény, ne mondjanak semmit."


Török Gábor:

Érdekes, hogy a baloldalon még nem került elő a választási csalás és a rossz szervezés témája. 2010-ben ilyenkor ez már hangsúlyos volt.

Török Gábor:
Még nem merészkednék ilyen messze, mint Budai Bernadett, az MSZP szóvivője, hogy jól sikerült mozgósítás a hagyományosan baloldali területeken. Várjunk még ezzel.

Magyar Kornélia:
Érdemes megvizsgálni, miért emelkedett a közvélemény-kutatások esetében a válaszmegtagadások száma. Nem mindegy, az emberek miért nem engedték be és mondták el, kire szavaznak az emberek, félnek vagy a politikától való távolmaradást jelzi. Figyelnünk kell, valós volt a közvélemény-kutatóknál a válaszmegtagadás mértéke. Egyébként érdekes, minden cégnél hasonlóak ezek az adatok.

Török Gábor:
"2010-hez hasonlóan gyorsan és hatékonyan ránk öntötték az eredményeket, arra számítok, most is 10-20 percen belül nagy mennyiségű adat lesz."

Kezdenek jönni a nem hivatalos információk. A központi szerveren még ilyen nincs. A korábbi években is így volt, sms-ben megérkezett a végeredmény, amikor a hivatalos információs csatornák még zárva voltak.

Ha politikus, ráadásul kormánytag tesz fel a közösségi oldalára eredményeket a hivatalos megjelenés előtt, az kérdéseket vet fel.

Magyar Kornélia:
Átjelentkezőket fogadó helyeken volt lassabb a szavazás. Ez kérdéseket vet fel. A 2010-es fiaskó után az új rendszer megoldotta bizonyos kérdéseket, de a 120 ezer átjelentkező miatt torlódásokat el lehetett volna kerülni.

Ha igazak azon hírek, hogy a sorok láttán sokan visszafordultak, azon változtatni kell. Megmutatkozott, hogy az ajánlási ívek rendszere, a fénymásolás lehetősége problémás, ezt is felül kell majd vizsgálni.

Magyar Kornélia:

Az egyéni választókerületekre kell ránéznünk, például a billegő területek, vagy ott, ahol a Jobbik jól szerepelt korábban. Ha ott, ahol a baloldalt esélyesnek tartják, rosszul szerepeltek a jelöltek, biztosra vehető, hogy óriási győzelmet aratott a Fidesz.

Török Gábor:
Fontos kérdés az is, hogy a baloldali összefogás pártjainak lesz-e frakciója.

Török Gábor:
A listás eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy a Fidesz a kétharmad közelében van. Egy kérdés maradt, meglesz-e ez vagy sem. Lehet, hogy billegni fog az egyéni választókerületek alapján. Egyelőre azt látjuk, hogy néhány baloldalinak gondolt kerületben vesztésre áll a Fidesz. Budapesten lehet esélye a baloldalnak, hogy választókerületeket nyerjen, de várjunk még ennek a kijelentésével is!

Magyar Kornélia:
A Pest megyei körzetekben, papírforma szerint, Fidesz vezet jóval. XIV. kerületben egyelőre MSZP vezet, XIII. kerületben Hiszékeny Dezső jóval vezet a fideszes jelölt előtt.

Török Gábor:

Budapesten 9 körzetben vezet a baloldal és 3-4 helyen elképesztően szoros az állás. Ha a baloldal jól szerepelne a fővárosban, elévülhetetlen érdemei lehetnének a kétharmad megakadályozásában.

Magyar Kornélia:
Borsodban a Fidesz és a Jobbik között szoros a verseny, a megye többi választókerületében a Fidesz áll jobban. Csongrádban a Fidesz egyértelműen vezet, Fejér 4-es körzetében is, ezekben a választókerületekben a baloldal volt az esélyesebb.
Pest 8-as körzetében, ahol Kuncze Gábor indult, a Fidesz vezet.
Pécs körzetében szoros a verseny, a Fidesz vezet, de számíthatunk még mozgásra.
Mohács körzetében 55 százalékon áll a Fidesz, azt egyértelműen elviszi.

Török Gábor:
Sok minden múlik a fővárosi eredményeken, itt fog eldőlni a kétharmad.
10 budapesti választókerületben vezet a baloldal. A pártlistás eredmény szorosabb lesz, de akkora különbséget jelez, hogy szinte csak az a kérdés, lesz-e kétharmad.

Magyar Kornélia:

Vidéken mindenhol a Fidesz vezet. Néhány helyen a Jobbik szorongatja meg, például Heves 1-es, Baranya 1-es, 2-es választókörzetében. A sokak által baloldali esélyesnek tartott Jász-Nagykun-Szolnok megyében mindenhol a Fidesz vezet. Kiemelném, hogy Vadai Ágnes előtt sokkal vezet a fideszes jelölt.

Török Gábor:
Négy olyan választókerület van az országban, ahol 100-nál kisebb a különbség, a XVIII. kerületben például csak 15 szavazattal vezet a fideszes jelölt Kunhalmi Ágnes előtt.

Ha a mostani állást végeredménynek vesszük, 135 mandátuma lenne a Fidesznek, ezzel meglenne a kétharmada. A baloldal 38, Jobbik 26 mandátumot szerezne.

55,6 százalékos listás feldolgozottságnál tovább nőtt a baloldal szavazataránya, a Fideszé csökkent, az LMP tovább lépett fölfelé, necces, hogy eléri-e az 5 százalékot.

Magyar Kornélia:
A szegedi 1-es körzetben a baloldal, 1 százalékkal vezet. Máshol mindenhol vidéken a Fidesz vezet, hol jobban, hol kevésbé. A Borsod megyei 2-es választókörzetben a Fidesz és a baloldal fej-fej mellett halad. 47 helyen második helyen áll a Jobbik.Török Gábor:
95-11 a mostani arány, Varga László vezet Miskolcon, Szegeden pedig szintén a szocialista jelölt, Botka László.
Ha most véget érne a feldolgozás, a kilenc budapesti választókerületben a kiélezett harc miatt nem tudnánk ma végeredményt mondani.
LMP még mindig a bejutás határán van.
A négy, eddig emlegetett párton kívül nem nagyon van más párt, amelyik bejuthat. Azok a pártok, amelytől sokan tartottak, nem vittek el sok voksot. Nem ezen a tízezer szavazaton vesztette el a baloldal a választást.

Magyar Kornélia:

A miskolci körzetben a különbség a fideszes és a baloldali jelölt között mindössze 6 darab szavazat. A szegedi körzetben pedig csak 5 százalékpontos a különbség,
Több helyen a Fidesz és a Jobbik küzd egymással. Gyöngyösön, Vona Gábor körzetében 739 darab a különbség, lehet hogy ez már nem hozható be, a Fideszé lesz ez is.

Török Gábor:
A külföldön leadott szavazatok miatt nem lehet ma eredményt hirdetni. Bizonyos értelemben mindegy, hogy kétharmad vagy nem, annyira közel van hozzá, hogy szinte az. A választási rendszer a győztest felülreprezentálja, a 45 százalékot szinte kétharmaddá teszi. Az ellenzék pedig széttagolt lesz.

Óriási fideszes győzelmet láthatunk, elsöprő fölényt, amely a következő négy évet is dominálni fogja.

Alacsonyabb a részvétel, ötszázezer emberrel kevesebben mentek el szavazni, mint 2010-ben Jelentősen veszített mindenki, a Fidesz is, a szavazatszámából. Erre szokás azt mondani: "tetszettek volna elmenni szavazni".. Feltételezhetően az alternatíva hiánya volt leginkább ennek az oka. Jelentős táborban ezért csalódottság lesz. A Fidesz szavazataránya meg sem közelíti a kétmilliót, a 2010-est, egymillióval kevesebb annál, tehát jelentős a visszaesés.

Az EP-választáson még alacsonyabb lehet a részvétel, ez pedig még nagyobb Fidesz-győzelmet eredményezhet.

A Fidesz elmúlt négy évének logikája mentén gondolkozva: kell a kétharmad, a határán lesznek, amikor nagyon kell, meg fogják tudni teremteni azt. Például a Jobbikkal.

Magyar Kornélia:

Csongrád 1-esben vezet már csak a baloldal.

Az LMP 4,97 százalékon áll, borotvaélen táncol. Lejjebb mehet, ha a levélszavazatok nem kedveznek nekik. A bekerülésük a kétharmadot akadályozza.

Megerősödött, hogy a 2010 előtti két blokk-rendszer nem tér vissza, már három pólusról beszélhetünk. A baloldal beszorult, a kétosztatúsággal már nem kalkulálhat. Az új stratégiát kell kialakítani, ami lehet például az egységesítés. Ebben az LMP jelenléte kihívás lehet.

A levélszavazatok alig egyharmada van feldolgozva, ez még befolyásolhatja az eredményeket. Nem fog kiderülni például, az LMP bejut-e.

Nem is feltétlenül a parlamenti munkában van jelentősége az LMP bekerülésének. Ha ugyanis nem kerül be, az MSZP-nek kényelmes dolga lesz, domináns lesz a parlamenti jelenléte. Ha ugyanazt csinálja, mint eddig: kivár, nem nagyon mozog, akkor megőrzi ezt a domináns szerepét 2018-ig.
Az LMP bejutása pedig nem hagyja annyiban a baloldal megújításának szándékát. Az LMP a baloldalon tudna politizálni, de nem biztos, hogy meg tudja tenni, hiszen 2010-ben nem éltek a lehetőséggel. Ambiciózusabb stratégiával léphetne most fel, ha bejut. Kívülről kérdéses, mennyire tudnak beleszólni a baloldal sorsába.

Baloldal eredménye sok kérdést felvet, például, hogy mi lesz velük. 2010 komoly arculcsapás volt a baloldalnak, de nem omlott össze, ahogy sokan várták.

4

Magyar Kornélia:

Orbán Viktor gesztust tett, hogy nem csak a fideszes szavazókról beszélt.
A "Magyarország egységes" mondat politikusi kijelentés, de jelzi a pártrendszer változását.
A Fidesz helyzetben van, az a kérdés, hogy a baloldali pártok hogyan tudnak majd kimozdulni. 2018-ban ez a mostani dilemma ugyanúgy élni fog.

Bajnai Gordon beszédében nem hallottam a baloldali összefogás pártjai között feszülő küzdelemre utaló hangokat. Ez a harc elkerülhetetlen a baloldalon.

Vona Gábor: Szomorúság látszott, nem értem, talán a maguk által állított túlzott elvárások miatt. Ez az eredmény felveti a kérdést, hol van a határa a Jobbik növésének.
Hagyományosan nyerő körzeteket vesztett el a baloldal, mégpedig úgy, hogy Fidesz-Jobbik harcolt érte.
Szerintem is bent van az LMP.
A baloldalra visszatérve: világos, hogy győzelmi esélyekkel szállt a harcba. Ha megszorongatta volna a Fideszt, már az is jó eredmény lett volna, de erről szó nincs.

Gyurcsány Ferenc visszafogott önkritikával szerepelt. Ilyen vereségnél minden résztvevőnél indokolt lenne, hogy kicsit jobban magába nézzen. Át kellene gondolni, milyen okok vezettek oda, hogy 2010-ben kétharmadot szerezhetett a Fidesz, amelyet nem sikerült megjavítani mostanra sem. Ahhoz, hogy a baloldal túl tudjon lépni önmagán, több önkritika kell.

Ha a DK-nak és az Együtt PM-nek nem sikerül frakciót alakítani, akkor egyértelmű MSZP-dominancia lesz, ebben az LMP szerepe felértékelődik. Bajnai azon mondata: "nem tudtunk olyat ajánlani a szavazóknak, ami vonzó lett volna" volt a legönkritikusabb baloldali megnyilvánulás. Gyurcsány és Mesterházy kitart az Orbán-ellenes harc mellett, nincs jele az önkritikának.

Török Gábor:
Orbán Viktor nem beszélt a baloldalról, illetve a gyűlölet fogalma mögé tette azt. Érdekes a Jobbiknak szóló üzenet, nem egyértelmű, hogy melyik lehet a következő váltópárt. A baloldalon valószínűleg egymás torkának fognak esni a szereplők.

Bajnai Gordontól nem vártuk, hogy ma este bejelenti, részt vesz-e a parlament munkájában. Még az sem biztos, lesz-e egyáltalán frakciójuk.
Igazi választási vereség utáni beszédet hallottunk tőle. Éreztem benne olyasmit, ami egyfajta bejelentkezés az új baloldali küzdelembe.

Vona Gábor beszédéről: a Jobbik relatív sikert ér el, de ez nem érződött a beszédén, vereség utáni beszédnek tűnt. Magasra tették a lécet, hiába értek el jobb eredményt, mint legutóbb, szomorúnak tűntek. Nem értek el egyéni sikert, pedig nagyon szerettek volna, nem is előzték meg a baloldalt, de ez, a húsz százalék feletti Jobbik-eredmény komoly témát ad majd a nemzetközi sajtónak is. Komoly eredmény ez, Magyarországon húsz százalék feletti eredményt harmadik párt még soha nem ért el. Háromosztatú rendszerünk van. Már kimondható, hogy az LMP bent van, de ettől még szó sincs négyosztatúságról.

Jelen pillanatban nincs meg a kétharmad, ha a Jobbik behúzza azt az egyet, ahol versenyben van, egy mandátummal akadályozhatja ezt meg.

Gyurcsány Ferenc: Már-már irodalmi műfaj volt. A lényeg: "újra kezdődik a harc", ugyan az EP-választásra mondta, de valójában április 7-től kezdve megszűnik a látszólagos egység. Elindul a harc a baloldali dominanciáért, amelynek egyik szereplője ő maga lesz.

ÖSSZEGZÉS

Magyar Kornélia:
Orbán nagy megerősítésként fogja fel az eredményt. A jövő az állami szerepvállalás és akár a tulajdon növelésére mutat, a ciklus második részében várható csak konszolidáció.

Az volt a kérdés, hogy új korszak lépcsőfoka vagy 2010 előttihez térünk-e vissza. Egyértelműen új a rendszer, amely háromosztatú, és ez 2010-ben már elkezdődött. A baloldal nem tudta megszorongatni sem, messze került attól, hogy valaha fel tudja váltani a Fidesz-vezette kormányzást, ezért pedig sok belső harc várható. Az LMP bejutása is a baloldal sikertelenségét mutatja, ők lettek ennek a nyertesei, tudtak élni a lehetőséggel.

Török Gábor:
A kampányhoz képest változott, kinek ki lesz az ellenfele. A baloldali dominanciáért harc fog folyni, kérdés: vajon végleg szétverik-e saját magukat, vagy tudják rendezni a soraikat. A Jobbik összességében, társadalmi támogatottságában megerősödött. Kérdés, milyen stratégiát tud majd felépíteni.

Szerintem folytonosság következik, nem pedig valami új.

Először fordult elő, hogy jobboldali párt ismételni tudott, és arra sem volt még példa, hogy a kétharmadot is majdnem újra el tudta érni egy párt. A Fidesz úgy tudott nyerni, hogy hétszázezer szavazója eltűnt, igaz, őt jutalmazta a választási rendszert is.

Gyengén szerepelt a baloldal, ami ezután a saját harcaival lesz elfoglalva. Budapesten jól szerepeltek, ami azt is jelentheti, van remény az építkezésre.

A Jobbik annak ellenére sikert ért el, hogy a terveikkel ellentétben nem nyert egyéni körzetet és a baloldalt sem előzte meg.

Az LMP éppen át tudta lépni a bejutáshoz szükséges határt, a Fidesz mellett ők lehetnek a legelégedettebbek az eredménnyel.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×