eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Támogathatják a cégek adó- és járulékmentesen dolgozóik lakáshitel törlesztését - a nap hírei

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó vállalat. Elhunyt Szabó Gyula, a nemzet színésze.

Mostantól támogathatják a cégek adó- és járulékmentesen 5 millió forintig dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását. A nemzetgazdasági miniszter az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy az 5 évente maximum 5 millió forint azért is jelentős, mert átlagosan 7 millió forint a magyar családok adóssága. Varga Mihály hangsúlyozta: a munkavállalóknak ez havi 80 ezer forintos adómentes jövedelmet is jelenthet.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint jogsértő, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörből. A testület erről pénteki ülésén fogadott el iránymutatást. A választási bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Eddig 160 külföldi megfigyelő regisztrált a vasárnapi országgyűlési választásra. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt közölte: a szavazóhelyiségekben csak azok a külképviseleti küldöttek tartózkodhatnak, akik megfigyelőként regisztráltak a Nemzeti Választási Irodánál. A legtöbb megfigyelő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől érkezik.

Szombaton kezdődik az európai parlamenti választás kampánya. A Magyarországnak jutó 21 képviselői helyért eddig 34 párt jelezte indulási szándékát a Nemzeti Választási Bizottságnál. A köztársasági elnök május 25-ére írta ki a magyarországi európai parlamenti választást. A nyilvántartásba vett pártok hétfőtől már kikérhetik az ajánlásgyűjtő íveket, és már az ajánlások gyűjtését is megkezdhetik.

A külügyi és külgazdasági államtitkár szerint Magyarország a világ oltóanyaggyártásának élvonalába került a GlaxoSmithKline-nal kötött együttműködéssel. Szijjártó Péter Gödöllőn beszélt erről, amikor a kormány nevében stratégiai megállapodást írt alá a gyógyszergyártó vállalattal. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy piaci részesedését tekintve a cég a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata. A 2003-ban több mint 130 millió euró befektetéssel épült gödöllői üzem egyike a vállalat stratégiailag kiemelt beruházásainak Európában.

Megvásárolta az állam az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleménye szerint a kormány a tankönyvek állam általi biztosításával is segíteni kíván két nemzetstratégiai célt: a versenyképes, 21. századi tudást és a nemzeti hagyományokra épülő nevelést.

A geotermikus energiaforrások hatékonyabb felhasználását sürgette a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné Mosonmagyaróvárott a tervezett erőmű hosszú távú hőátvételéről szóló szerződés aláírása után azt mondta: erre főleg az energiafüggetlenség megteremtése miatt van szükség.

Az emberi erőforrások minisztere szerint az utóbbi években új lendületet vett a romaintegráció. Balog Zoltán Brüsszelben, az európai romacsúcson beszélt erről. A miniszter úgy vélte: a cigányság integrációjában megoldáskeresésre van szükség, amihez elengedhetetlen az őszinteség és a reális szembenézés a helyzettel.

Újból megnyitották a Koszovó feletti magas-légteret a polgári átrepülő légi forgalom előtt. A koszovói válság után 15 évvel az Észak-atlanti Tanács döntött így, miután a magyar kormány felajánlotta a HungaroControl segítségét a légtér irányításhoz. A térségben ezzel több déli repülőút is lerövidül és évi 180 ezer járat közlekedhet.

Hosszú betegség után elhunyt Szabó Gyula, a nemzet színésze. A Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színész, érdemes és kiváló művész 83 éves volt. Szabó Gyula emlékezetes színpadi alakításai mellett számos filmben és tévésorozatban játszott, ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. Hangját is jól ismerhette a közönség: szinkronszerepei mellett az ő hangján szólalt meg számos rajzfilmfigura, köztük dr. Bubó és Frakk, és ő volt a Magyar népmesék sorozat mesemondója is. Szabó Gyulát a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Életének 83. évében elhunyt Lovas István egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az elméleti és kísérleti magfizika kutatója. A Debreceni Egyetem professor emeritusát március 30-án érte a halál. Búcsúztatását április 11-én tartják a Farkasréti temető ravatalozójában. Érdemeit számos kitüntetéssel ismerték el: Akadémiai Díjjal, Szent-Györgyi Albert-díjjal, Wigner Jenő-díjjal tüntették ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×