eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megközelítette a négymilliót a foglalkoztatottak száma - a nap hírei

Tájékoztató kampányt indít a kormány a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről. Nem indít rendkívüli vizsgálatot a korrupcióval vádolt adóhatóság ügyében az Állami Számvevőszék.

Tájékoztató kampányt indít a kormány a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyit és milyen keretből költ a kabinet a pénzügyi rezsicsökkentéssel összefüggő felvilágosításra. Februártól mindenkinek lehetősége lesz ingyenesen felvenni a PÉNZÉT, egy általa választott bankszámláról, legfeljebb 150 ezer forintig és maximum két részletben.

Háttértanulmányok készítésére adott megbízást a kabinet a Felsőoktatási Kerekasztal eddigi munkájáról szóló jelentés megtárgyalása után. Korábban a Kereskedelmi és Iparkamara hiányolta a felsőoktatási stratégiából a munkaerő-piaci igények megfogalmazását. A szervezet szerint nem szerepel kellő hangsúllyal a tervekben a természettudományos képzés, a mérnökképzés, valamint a duális képzés sem. Most a kormány kiemelt partnerének nevezte Giró-Szász András kormányszóvivő a kamarát.

Biztatónak tartja a foglalkoztatáspolitikai államtitkár, hogy megközelítette a négymilliót a foglalkoztatottak száma, amely 1992 óta nem volt ilyen magas szinten. Czomba Sándor kiemelte: a 15 és 24 év közöttiek körében is nőtt a dolgozók száma augusztustól októberig, az Első Munkahely Garancia programnak is köszönhetően. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint augusztus és október között 3 millió 992 ezer embernek volt munkája, ez 57 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött. A szocialisták szerint nem teljesítette munkahely-teremtési ígéretét a Fidesz, mert új állások szinte csak a közfoglalkoztatásban jönnek létre.

Legutóbb 2012-re vonatkozóan vizsgálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tevékenységét az Állami Számvevőszék, legközelebb 2014. első félévében ellenőrzi. A NAV-nál lefolytatandó rendkívüli vizsgálatokat követelő kezdeményezésekkel összefüggésben a számvevőszék azt közölte: szervezetük egy hivatal, nem pedig nyomozó hatóság, a vizsgálataikat nyilvános terv szerint végzik. Hozzátették: csak az Országgyűlés döntése, illetve a kormány felkérése alapján folytatnak rendkívüli ellenőrzést, ezeken kívül minden megkeresést és indítványt jelzésként kezelnek, amit az újabb vizsgálatok tervezéséhez használnak fel. Az ellenőrzésekről készült jelentések nyilvánosak, azok a szervezet honlapján érhetők el - tette hozzá az Állami Számvevőszék.

A horvát gazdasági miniszter szerint hátrányos lehet a Mol részvényeseinek, hogy az olajtársaság nemzetközi döntőbíróság elé viszi az Ina ügyét. Ivan Vdroljak azt mondta, a magyar fél idegességét tükrözi a lépés, de a horvát kormány meg tudja védeni stratégiai érdekeit. Egyben a tárgyalások folytatását ajánlotta, és egyértelmű nyilatkozatokat kért a magyar cégtől. A Mol egy nappal korábban jelentette be, hogy a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához fordul, mert szerinte Zágráb nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A Mol vezetése továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de arra is felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy előkészítse az Ina horvát olajtársaságban lévő 49,1 százalékos tulajdonrész eladását.

Drágul a gázolaj. Péntektől 3 forinttal kérnek többet a dízelért, a benzin ára ugyanakkor nem változik. Így a gázolajért átlagosan 425-426, míg a benzinért változatlanul 404-405 forintot kell majd fizetni a portfolio.hu elemzője szerint. Kökösi Gábor az InfoRádiónak elmondta: a nemzetközi jegyzésárak emelkedése áll a drágulás hátterében, amely a benzin esetében nem volt olyan jelentős, így azt nem építette be a Mol az árakba.

A katasztrófavédelem és az közútkezelők is felkészültek a téli időjárásra - derült ki a telephelyi ellenőrzéseken. Minden üzemmérnökségen rendben találták a havas, jeges időben bevethető eszközparkot - közölte a közútkezelő, amely már bő két hete téli üzemmódban működik. A főváros fő- és közösségi közlekedési útvonalainak, hídjainak, felüljáróinak megtisztítása és tisztán tartása is kiemelt fontosságú, ezért a katasztrófavédelem és a védelmi igazgatás szervezete, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó is felkészülési gyakorlatokat tartott a napokban. A mai kormányülésen is szó esett a téli felkészülésről.

Megkezdődött a MÁV állomásfejlesztési programja. Ennek első lépéseként a társaság elnök-vezérigazgatója aláírta a pécsi vasútállomás-rekonstrukció kivitelezői szerződését. Dávid Ilona szerint 2015 nyaráig 10 állomást újítanak fel: Budapesten Zuglóban, Kőbánya alsón és Rákoson, vidéken pedig Pécsett, Kaposvárott, Tapolcán, Keszthelyen és Balatonszentgyörgyön lesz korszerűsítés. Továbbá 17 kormányablakot is kialakítanak. A beruházás kerete eléri a 9 milliárd 800 millió forintot.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×