eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak - a nap legfontosabb hírei

Az üzemanyagárak további, de a múlt hetinél kisebb mértékű csökkenését valószínűsítik a jövő hétre a portfolio.hu gazdasági hírportál elemzői. Számításaik szerint a dízelnél literenként további 2-3 forintos, a benzin esetén pedig legfeljebb 2 forintos árcsökkenés vagy szinten tartás képzelhető el. Ezen a héten kétszer is csökkentette az üzemanyagok árát a Mol. Szerdán a benzin bruttó 7 forinttal, a gázolaj pedig 5 forinttal lett olcsóbb, ezt követte a pénteki 4 illetve 3 forintos árcsökkentés.

Hamarosan a kormány elé kerül a nemzeti vízstratégia. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a dokumentumban foglaltak végrehajtása, vagyis a konkrét intézkedések a jövőre induló Kvassay Jenő-terv részei lesznek. A nemzeti vízstratégia a fenntartható vízgazdálkodást, a vizek védelmét, az aszálykezelést tűzte ki célul. Nagy hangsúlyt fektet az öntözésfejlesztésre, a természetes víztározási lehetőségekre és a tájhasználatra. Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár korábban kiemelten fontosnak nevezte a vízügyi együttműködést a szomszédos országokkal, mivel a felszíni vizek 95 százaléka határon túlról érkezik.

Az MSZP szerint a kormány a korábbi ígéretével ellentétben az idén már nem emeli a nyugdíjakat. Korózs Lajos szocialista elnökségi tag közleményében azt írta: az elmúlt három évben legalább 20 százalékkal drágult a nyugdíjasok speciális fogyasztói kosara, a nyugdíjak ugyanakkor legfeljebb az átlaginflációt követték. A Fidesz úgy reagált, hogy az előző baloldali kormányok csökkentették a nyugdíjakat és veszélybe sodorták a nyugdíjasok megélhetését. A nagyobbik kormánypárt közleménye hangsúlyozza: ma nőnek a nyugdíjak és rezsicsökkentés segíti az idősek megélhetését.

A Rómában szolgáló magyar papokkal és az olasz fővárosban élő jelentős számú magyar közösség tagjaival találkozott az államfő. Áder János a Szent István-házban tett magánlátogatásán megtekintette a ház magyar emlékeit. A köztársasági elnököt pénteken fogadta Ferenc pápa, aki elfogadta a meghívást Magyarországra. A katolikus egyházfővel folytatott megbeszélés fő témája az ivóvízzel kapcsolatos probléma volt.

Szakmai, társadalmi és gazdasági szervezetekkel kötött együttműködési megállapodásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron. Győrffy Balázs, a köztestület elnöke elmondta: fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy összefogással többet és hatékonyabban lehet tenni a magyar termelői és feldolgozói szektor érdekében. Kiemelt fontosságúnak nevezte az üzleti tisztesség és a kiegyensúlyozott piaci viszonyok megteremtését.

Összesen ötven alkalmazottat bocsát el nyíregyházi és debreceni erőművéből az E.ON. A cég szóvivője a Kelet-Magyarország című lapnak elmondta: a kedvezőtlen piaci helyzet miatt kényszerülnek az éves szinten félmilliárdos veszteséggel működő két erőműben az összesen 30 százalékos létszámleépítésre. Már megkezdték az egyeztetést a szakszervezetekkel, a vállalat a kollektív szerződésben rögzített kompenzációt mindenképpen biztosítja.

A kimagasló tehetségű művészek hosszú távú megélhetését biztosító életpályamodellt sürget a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke. L. Simon László a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón tartott fórumon hangsúlyozta: a kormányzat részéről töretlen a művészeti képzés támogatása. A fórum résztvevői arra hívták fel a figyelmet, hogy bár a táncművészoktatás magas színvonalú Magyarországon, a pálya egyre kevésbé vonzó a gyerekek és szüleik számára. Ezt a szakma presztízsének csökkenésével, illetve az alacsony jövedelmekkel indokolták.

Megnyílt a budapesti Terror Háza Múzeumban a Szolzsenyicin-kiállítás. Schmidt Mária főigazgató hangsúlyozta: Magyarországon még soha nem mutatta be kiállítás az ellenzéki orosz író életútját. Mint mondta: Alekszandr Szolzsenyicin nem egyszerűen leleplezte a kommunista terror brutalitását, hanem azoknak az embereknek a krónikása lett, akiknek már nem adatott meg. hogy elmondhassák a saját történetüket.

Bródy Sándorról nyílt kiállítás a Nemzeti Színházban. A tárlat a 150 éve született író, drámaíró, publicista életét mutatja be. Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a megnyitón elmondta: a vándorkiállítással elindulhat az a folyamat, amely összeköti a jelen színházi pillanatait a színháztörténettel, megmutatva azokat a mindennapiságon túli titkokat és emberi viszonyokat, amelyek Bródy Sándor gazdag életútját végigkísérik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×