eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Századvég: tovább erősödtek a kormánypártok

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye szerint a Fidesz-KDNP az elmúlt időszakban tovább tudta növelni előnyét az ellenzéki pártokkal szemben. A választási aktivitás a mérés szerint kissé emelkedett.

A Századvég Alapítvány az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, az augusztus végén készített kutatása szerint az előző hónapokhoz képest a kormánypártok szavazóinak tábora kismértékben nőtt, a többi parlamenti párt támogatottsága viszont alig változott.

Jelenleg a teljes népesség 27 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP támogatottsága május óta nem változott a Századvég szerint, jelenleg is 13 százalékon áll. A Jobbikra 7 százalék, az Együtt 2014-PM-re 4 százalék voksolna. Nem változott a kisebb pártok támogatottsága, az LMP-re a lakosok 2, a Demokratikus Koalícióra 1 százaléka, más pártokra 2 százalék szavazna - közölték.

A Századvég kutatása alapján a biztos szavazó pártválasztók körében is nőtt a kormányzó pártok előnye. A Fidesz ebben a körben június óta 49-ről 50 százalékra növelte támogatóinak arányát, míg az MSZP és a Jobbik támogatottsága kismértékben (23, illetve 12 százalékra) csökkent. Az Együtt-PM-re továbbra is a biztos szavazók 8 százaléka, az LMP-re 3, a Demokratikus Koalícióra 1 százaléka voksolna. Egyéb pártok támogatottsága 3 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében.

A Századvég szerint a választási aktivitás a korábbi hónapokban mértekhez képest kismértékben emelkedett, augusztusban a választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya enyhén csökkent, jelenleg a választókorúak 44 százaléka tartozik ebbe a csoportba - tették hozzá.

A Századvég augusztus 23. és 28. között végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg CATI-módszerrel.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×