INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

NMHH: a támogatottak 95 százalékánál beszerelték az átalakítót

InfoRádió / MTI
Egy héttel az analóg földfelszíni műsorszórás lekapcsolása előtt a támogatott háztartások 95 százalékában már befejezte a földfelszíni digitális tévévételi eszközök beszerelését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az ország középső részén - közölte szerdán az NMHH.

A hatóság arra figyelmeztet, hogy az ország középső tizennégy megyéjében egy hét múlva, július 31-én, 12.30-kor megszűnik a hagyományos analóg földi műsorszórás, és aki még mindig csak az M1, a TV2 és az RTL Klub adásait fogja, és képernyőjén folyamatosan látja a digitális átállás logóját, valamint egy visszaszámlálót, az július 31-e után nem fog tudni televíziózni, ha nem áll át a digitális adások vételére.

Az első lekapcsolási ütemben érintett háztartások közül 55 ezren igényelték az NMHH segítségét az átálláshoz. A hatóság a jogosult háztartások 95 százalékában már beszerelte a szükséges digitális vételi eszközöket vagy biztosította a kedvezményes előfizetéses csomaghoz való hozzáférést.

Az első ütem területén élők a támogatást az átállás után még egy hónapig kérhetik, és a jogosult kérelmezők háztartásaiban az NMHH az analóg lekapcsolás után is folytatja a beszereléseket.

Aki nem jogosult a támogatásra vagy nem igényli a segítséget és érintett az átállásban, annak érdemes minél előbb átállnia a földfelszíni digitális vételre - emlékeztet a hatóság. Nem kell várni július 31-ig, hiszen a digitális földi műsorszórással terjesztett adások már most is elérhetőek az ország egész területén.

A digitális átállás érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait fogják földi sugárzás vételére alkalmas antennával. Õk július 31. után csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévő készülékükhöz egy jelátalakítót, vagyis set-top-box-ot, és egy antennát kapcsolnak. A modern televíziókhoz set-top-box sem kell, mert azt beépítve tartalmazza a készülék.

A címlapról ajánljuk