eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ország keleti részén okozott károkat a heves vihar

Főként az ország északkeleti területein, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozott károkat a csütörtöki vihar, míg Békés megyében, Orosházán jégeső pusztított. Több helyen a tömegközlekedés és a vasúti forgalom is megbénult egy időre.

Üzletekbe, pincékbe tört be a víz Miskolcon a csütörtök délutáni viharban, a helyenként borsó nagyságú jéggel kísért heves esőzés csaknem egy óráig tartott a borsodi megyeszékhelyen.

Hudák Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: Miskolc több utcájában, a város főutcájában is folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók.

Leállt a villamosközlekedés, mert a pálya egy szakaszán olyan sok víz gyűlt össze, hogy nem tudtak átjutni rajta a szerelvények. Ideiglenesen villamospótló buszokat állítottak forgalomba.

A megyei katasztrófavédelemhez mintegy 50 riasztás érkezett: Miskolcon kívül főleg Tokajban, Tarcalon és Tiszakeszin pusztított a vihar. A szél házak tetőszerkezetét bontotta meg, illetve a lezúduló víz betört a pincékbe, épületekbe. Tokajban a szél az egészségház tetejét mintegy 200 négyzetméteren bontotta meg. Senki sem sérült meg.

A viharos időben leszakadt a felsővezeték Tarcal és Tokaj között, Görögszállás és Rakamaz között fa dőlt a sínekre, így ezeken a szakaszokon nem járnak a vonatok - közölte honlapján a MÁV-Start csütörtök este.

Mint írták, Görögszállás és Szerencs között autóbuszok közlekednek. A szakemberek várhatóan az esti órákra fejezik be a helyreállítást.

Egy óra alatt ötvennél is több segélykérés érkezett a csütörtök délutáni vihar okozta károk miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére - közölte a szervezet szóvivője.

Takács Judit elmondta, elsősorban Rakamaz, Tiszabercel, Paszab, Ibrány és Nyíregyháza térségében riasztották a tűzoltókat főként lakóházakban keletkezett károkhoz, fakidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz.

Tiszabercelen egy lakóház mennyezete szakadt le és okozott sérülést egy gyereknek - mondta, hozzátéve, hogy az erős szél a tiszabercelin kívül 25 lakást rongált meg a megyében, tetőket bontott meg, tűzfalakat borított ki részben vagy egészben, illetve kéményekben okozott kárt. További mintegy tíz esetben kidőlt fák miatt kerültek veszélybe lakóházak.

A megyében áramszünetet is okozott a vihar. Egyházi Nikolett, az E.ON Zrt. szóvivője azt közölte, hogy a viharos erejű szél fákat döntött az elektromos vezetékekre és emiatt ötezer háztartás és cég maradt áram nélkül Rakamazon, Dombrádon, Székelyben, Kemecsén és Nagyhalászon. A szolgáltató cég munkatársai megkezdték a hibaelhárítást, és várhatóan este tíz óráig mindenütt újra lesz áram.

Orosházára kora délután csapott le a vihar, néhány perc alatt 35-50 milliméter csapadék hullott, egy része jégeső formájában.

A városban átmenetileg megbénult a forgalom, a katasztrófavédelem központi ügyeletére 23 káreseményről érkezett jelentés - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Nagy Szilvia elmondta, a vihar fákat döntött ki, ágakat szaggatott le több helyen a városban. A károk elhárítására az orosházi, a mezőkovácsházi és a békéscsabai hivatásos tűzoltók vonultak ki. Senki nem sérült meg - tette hozzá.

A hétvégén is lehetnek záporok, helyenként heves zivatarok, komoly lehűlés azonban nem várható, a maximumhőmérséklet 24 és 28 Celsius-fok között alakul - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos középtávú előrejelzéséből.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×