eur:
388.61
usd:
361.13
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Új tanyapiacot adtak át Cegléden

A magyar tanyarendszer olyan nemzeti kincs, amelynek működőképessége létkérdés az Alföldön és a Duna-Tisza-közi homokhátság vidékén - jelentette ki a Fidesz szóvivője vasárnap a helyi tanyapiac átadásán Cegléden.

Hoppál Péter az eseményen a kabinet tanyafejlesztési programjáról szólva elmondta: 2010-ben e téren is komoly szemléletváltásra volt szükség, miután korábban a szocialista kormányok magukra hagyták a tanyákat és az ott élő körülbelül 300 000 embert.

Az ebben a ciklusban megindult fejlesztések eredményeként 2011-ben és tavaly egy közel 2,5 milliárd forintos támogatási rendszerből számos infrastrukturális beruházás valósult meg a magyar tanyavilágban - emelte ki.

Emlékeztetett: a kormány támogatja a tanyagondnoki szolgálatok hálózatát, az ivóvíz-minőség javítását, valamint a vízminőség ellenőrzését is az érintett területeken.

A szóvivő kitért arra is, hogy folytatják a tanyafejlesztések egyik legjelentősebb elemét, a villamosítási programot is, hiszen jelenleg mintegy 1000-1500 hazai tanyára nincs bevezetve az áram. 300-350 ingatlannál ezt sürgető feladatnak nevezte.

Szintén megoldásra vár országszerte mintegy 3800 tanya megközelíthetőségének javítása, ahol a bekötőutak szinte járhatatlanok - fogalmazott, aláhúzva: a program célja, hogy a támogatások és fejlesztések révén a magyar tanyák megerősödve, önálló lábakon álló, életképes gazdaságokként működjenek.

Földi László, Cegléd polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen arról tájékoztatott: a 45 millió forintos pályázati forrásból megújult és vasárnap átadott termelői piacon mintegy 50-60 környékbeli tanyasi árulja portékáit. Így immár a ceglédi piac egészét tekintve is 90 százalékra tehető a saját áruit értékesítő gazdák aránya - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×