eur:
389.08
usd:
361.37
bux:
68676.68
2024. május 7. kedd Gizella

Melyik pedagógus jár a legjobban a béremeléssel?

A köznevelési törvény előírásai alapján az új bértáblával a legjobban a viszonylag alacsonyabb képzettségű, főiskolai alapvégzettséggel rendelkező tanárok járnak jól - mondta Petróczi Gábor közoktatási szakértő. Õ készített egy összesítést a béremelésről, amely korábban a Magyar Nemzetben jelent meg.

Az egyetemi végzettséggel rendelkező szakvizsgázott pedagógusok átlagosan 47, a főiskolai végzettségű, nem szakvizsgázott pedagógusok átlagosan 71 százalék béremelésre számíthatnak - mondta az InfoRádió megkeresésére Petróczi Gábor.

A közoktatási szakértő hangsúlyozta, hogy a bértábla szerint a legjobban az alacsonyabb végzettségű tanárok járnak jól. Azért emelkedik kisebb mértékben a magasabb végzettségűek fizetése, mert minden pedagógus jelenleg a pedagógus 1 fizetési osztályba fog kerülni.

Jó lenne, ha a képzettebb, szakvizsgázott tanárok számára megnyílna a lehetőség, hogy a pedagógus 2 bérosztályba kerüljenek, illetve hogy minél előbb megindulna a pedagógusok minősítési rendszere - emelte ki a szakértő, aki szeretné, ha már 2014. január 1-jén gyorsított eljárással bekerüljenek ebbe a 2-es csoportba a szakvizsgázott pedagógusok.

Petróczi Gábor meggyőződése, hogy a bírálatok ellenére is az új bértábla valóban béremelkedést fog jelenteni a pedagógusok döntő többségének számára.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×